Anxietate – e normal să apară la prospetele mame? La ce boli poate duce?

Multe proaspete mame se confruntă și o cu o anxietate crescută. Unde pot duce acestea dacă nu sunt tratate?
  • Publicat:
Anxietate – e normal să apară la prospetele mame? La ce boli poate duce?
Frica nejustificată (anxietatea). Deși se spune că „frica păzește bostănăria”, pentru că ne ajută să fim mai vigilenți în situații de criză și să nu repetăm greșeli care s-au dovedit dureroase, expunerea pe termen lung la anxietate, la teama că oricând se poate întâmpla ceva rău este debilitantă și are repercusiuni majore asupra sănătății creierului. În multe cazuri, depresia stă la baza acestei frici nejustificate. Dar și invers, anxietatea poate determina depresie. Problemele de concentrare, insomnia și oboseala sunt câteva dintre simptomele similare împărtășite atât de pacienții cu anxietate, cât și de cei cu depresie. Totuși, cele două afecțiuni se tratează diferit, așa că este important să fie urmat tratamentul corect indicat de medicul psihiatru, în urma unui consult de specialitate.

Una dintre cele mai mari schimbări în viața femeilor dar și a bărbaților este cea legată de apariția unui copil. Cu o viteză uluitoare, de când sarcina a debutat, se deschid capitole noi. Total nebănuite. Furtuni de emoții, stări de exaltare, bucurie infinită, iubire pură – sunt caracteristice mai ales mamelor.

Dar și taților. Însă la polul opus stărilor de exaltare, multe mame devin anxioase, triste și chiar se confruntă cu depresia. Anxietatea poate fi definită și astfel: îngrijorări pentru evenimente ce s-ar putea întâmpla în viitor cu impact negativ. Am investigat dacă pot apărea consecințe negative asupra stării de sănătate fizică sau psihică a mamei.

Depresia – direct conectată cu anxietatea

Este normal ca schimbarea să ne sperie. Chiar dacă vorbim despre un copil mult dorit. Este normal ca nivelul de îngrijorare, stările de alertă să fie la un nivel mai crescut decât atunci când nu se experimenta maternitatea. Însă, când anxietatea este o stare predominantă și zi de zi atinge cote mari, este cazul să se ceară ajutor. De ce? Pentru că în unele cazuri, anxietatea nu vine singură ci este o consecință a depresiei. ”Anxietatea poate fi cauză, dar și efect în legătură cu depresiile. O anxietate cronică ce trenează de ani buni, poate duce la depresie la fel cum declanșarea depresiei pot partum vine la pachet cu o anxietate permanentă legată de grijă oul membru al familiei să fie în siguranță și să aibă toate nevoile îndeplinite” explică dr. Mihai Bran, medic psihiatru.

Ce se poate întâmpla dacă nu se tratează corect tulburările de anxietate?

Dacă aceste stări de tensiune permentă, îngrijorări pentru evenimente ipotetice din viitor persist pot apărea și complicații. ”Anxietatea poate duce la afecțiuni mintale mai grave. Și chiar la afecțiuni fizice legate de sistemul cardio-vascular etc” a mai explicat medicul psihiatru. Efectele axietății și ale depresiei mamei sau tatălui au efecte nefaste pe termen lung chiar și asupra copilului. Încă un semnal că trebuie tratate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult