Scrâșnirea dinților în timpul somnului: 6 efecte adverse, potrivit stomatologilor

Te invit să explorezi efectele nocive ale scrâșnitului dinților în timpul somnului, cunoscut și sub numele de bruxism. Iată informații valoroase despre consecințele pe termen lung ale bruxismului, precum și soluții și tratamente recomandate pentru a reduce daunele provocate de această afecțiune.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Scrâșnirea dinților în timpul somnului: 6 efecte adverse, potrivit stomatologilor
Scrâșnirea dinților în timpul somnului: 6 efecte adverse, potrivit stomatologilor Sursa foto: Shutterstock

Scrâșnirea dinților în timpul somnului, cunoscută și sub numele de bruxism, este o problemă comună, dar de multe ori ignorată. Însă, conform stomatologilor, acest obicei poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății dentare și nu numai.

În acest articol, vom explora 6 dintre cele mai frecvente efecte adverse ale bruxismului și ce trebuie să faci pentru a le evita sau trata.

Dificultăți în mestecare

Conform medicului dentist Lior Tamir, dacă scrâșnești din dinți în timpul somnului, îți pui dinții sub o presiune enormă, comparativ cu presiunea din timpul mestecatului. Această presiune intensă poate fi foarte dăunatoare pentru dinți și pentru structurile de susținere ale acestora, avertizează specialistul.

Experții atrag atenția asupra faptului că exercitarea unei presiuni atât de mari asupra dinților poate duce la probleme în articulația temporomandibulară a maxilarului, ceea ce poate duce la apariția sindromului TMJ. Această afecțiune poate limita mișcarea maxilarului și poate face dificilă deschiderea gurii în totalitate, afectând astfel abilitatea de a mesteca hrana eficient.

Dureri de cap inexplicabile

Trezirea cu durere de cap este aproape întotdeauna un semnal de alarmă că ceva nu este în regulă cu corpul tău. Dacă n-ai petrecut noaptea trecută, dormi suficient și totuși te trezești cu o durere pulsantă în cap, poate fi din cauza bruxismului, spune Sean Kutlay, un stomatolog din Santa Clarita. El spune că cea mai bună modalitate de a ameliora durerile de cap și alte efecte secundare ale bruxismului este să recurgi la achiziționarea unui dispozitiv de protecție personalizat de către medicul tău stomatolog, pe care să-l porți în timpul somnului. „Astfel, atunci când scrâșnești din dinți, nu creezi contact dinte-dinte, ci scrâșnești pe aparat”, explică el.

Pe lângă purtarea protezei de noapte, Kutlay recomandă luarea de măsuri pentru a reduce anxietatea. „Identificarea surselor de stres și anxietate și încercarea de a elimina acele declanșatoare din timpul zilei pot ajuta la oprirea scrâșnitului, explică el. „O rutină de calmare înainte de culcare poate ajuta foarte mult.”

Sunete neobișnuite ale maxilarului

Dacă auzi sunete precum zgomotul foliei de plastic care se crapă atunci când îți miști maxilarul, este posibil să suferi de TMJ conform raportului Cleveland Clinic. Aceste zgomote de scrâșnit/pocnit  reprezintă un semnal clar că ar trebui să te prezinți la dentist pentru un consult.

Specialiștii subliniază importanța luării în serios a acestui simptom, deoarece forțele traumatice ale scrâșnitului pot duce la pierderea osoasă.

Dureri de maxilar

Când pui o presiune prea mare pe dinți în timpul somnului, este de așteptat să resimți o anumită durere când te trezești. Și, într-adevăr, Kutlay spune că durerea inexplicabilă a maxilarului este un indicator că s-ar putea să scrâșnești din dinți în timpul nopții. Și dacă crezi că toate problemele se rezolvă cu o simplă pastilă de ibuprofen, află că nu este chiar așa. „Bruxismul este o progresie lentă și constantă care duce la ciobirea și uzura dinților, ceea ce cauzează îmbătrânirea prematură a danturii”, explică Kutlay. „Acesta este unul dintre motivele principale pentru care oamenii caută reabilitarea dentară cosmetică, pentru a repara deteriorarea cauzată de scrâșnitul dinților”.

Sensibilitate dentară

Probabil cu toții am avut experiența de a mușca dintr-un aliment rece sau de a bea o băutură fierbinte, urmate de o durere sau de usturime la nivelul dinților. Dacă scrâșnești din dinți, s-ar putea să observi că acest lucru se întâmplă din ce în ce mai des.

Medicul Lior Tamir spune că această sensibilitate este cauzată probabil de deteriorarea dinților cauzată de bruxism. „Dinții noștri dezvoltă goluri de-a lungul liniei gingivale, care duc la dinți mai sensibili”, spune Tamir.

Deteriorarea gravă a dinților

Dacă nu iei măsuri în privința problemelor legate de scrâșnirea dinților, e posibil să fie nevoie de proteze dentare în viitor. Kutlay confirmă acest lucru, spunând că bruxismul este „una dintre principalele cauze ale pierderii dinților. Pe termen lung, vedem oameni care își rup și sparg plombele, coroanele, implanturile și chiar dinții lor sănătoși naturali”. Așadar, din cauza faptului că bruxismul nu poate fi vindecat, medicii insistă asupra folosirii unei gutiere de noapte. Pe lângă aceasta, există o altă măsură de prevenție și anume injectarea de toxină botulinică în mușchii maxilarului. „Toxina botulinică s-a dovedit foarte eficientă în relaxarea mușchilor și reducerea scrâșnitului de dinți”.

Surse: bestlifeonline.com, boyettfamilydentistry.com, drmichaelhandler.ca

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult