Chiar dacă sunt recomandate zilnic, fructele nu trebuie consumate în exces! Dar ce înseamnă exces și ce probleme apar în această situație? Și care sunt fructele de consumat cu zgârcenie?
Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, excesul de fructe poate duce la intoleranță la fructoză. Acest fenomen este unul dobândit, ca urmare a creșterii consumului de fructe bogate în fructoză de-a lungul timpului. Iar simptomele nu sunt deloc străine: balonare, diaree, ficat gras, colesterol crescut.
„Știm cu toții că există intoleranța la gluten sau lactoză, dar e greu de crezut că și fructele pot da intoleranță. Ei bine, multe persoane suferă de un sindrom de malabsorbție al fructozei.
Foarte rar este vorba de o problema severă sau o boală congenitală, cel mai frecvent intoleranța apare ca urmare a unui exces de fructoză în alimentație!
Corpul nostru nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză. Natura nu s-a gândit că vom consuma fructe din belșug, în fiecare zi!
Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și dacă depășim un aport de 50 de grame/zi riscăm un dezechilibru metabolic cu apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sânge”, spune medicul.
Până acum 50 de ani, aportul mediu de fructoză era de 15-25 de grame/zi, iar astăzi se apropie de 80-100 de grame, mai ales în SUA și America de Sud. Din ce provine fructoza? Din fructe, miere și zahăr, care este un amestec de glucoză și fructoză.
Alte semne care pot sugera intoleranța la fructoză sunt: balonarea, diareea, ficatul gras, grăsimea de pe burtă etc.
Potrivit medicului, fructele „campioane” la capitolul fructoză din abundență sunt 3 la număr, și anume: cireșele, strugurii și pepenele.
„Ca să nu obosim ficatul, trebuie să reducem consumul de miere și zahăr. Cât despre fructe, să le consumăm proaspete, mestecate cu tot cu pulpă, nu transformate în suc. În felul acesta fructoza se absoarbe treptat și în cantitate mai mică.”
Consumată în exces (peste 500 de grame de fructe/zi), fructoza ia calea metabolizării alcoolului și duce la grăsime abdominală, ficat steatozic și colesterol crescut.
„Cea mai mare cantitate de fructoză o găsim în sucuri, indiferent că este vorba de fresh, sucuri naturale sau carbogazoase.
Deși are tot 4 calorii/gram, precum proteinele din carne și amidonul din făinoase, fructoza îngrașă mai tare decât caloriile pe care le conține. Nu putem folosi fructoza ca energie pentru mișcare, ea este materie primă pentru îngrășare!
Dacă nu slăbiți și vă simțiți balonați, s-ar putea ca problema să fie fructele consumate în exces. Fructele nu sunt un aliment de bază, ci un desert natural și sănătos.
Se mănâncă cu moderație, pentru plăcerea gustului. Iar dacă vreți un aport de vitamine, minerale și fibre, atunci consumați legume, nu îngrașă și nu conțin fructoză”, completează dr. Bilic.
Alte fructe cu conținut ridicat de zahăr care trebuie mâncate cu moderație sunt: bananele foarte coapte, smochinele, mango.