Sunt mai multe lucruri importante de știut și de reținut despre probiotice, prebiotice, și despre microbiomul intestinal, iar acestea le va explica pe scurt în rândurile următoare Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice la Clinica Smart Nutrition. Doctorul Alexandru Popa are o experiență de 6 ani în această specializare, și este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.
PROBIOTICELE sunt bacterii și drojdii vii care pot aduce beneficii sănătății umane. Întreg organismul uman este “populat” de microorganisme bune, fără de care nu ar putea supraviețui.
Studiile recente au descoperit că rația dintre celulele corpului și bacteriile din organism este de 1:1. O atenție deosebită se acordă acelor bacterii situate la nivelul sistemului digestiv. Interesul pentru ele este în creștere, deoarece există din ce în ce mai multe dovezi asupra legăturii dintre echilibrul florei intestinale și starea generală de sănătate a fiecărei persoane.
Există multe tulpini de bacterii probiotice, însă cele mai benefice sunt cele din grupurile: LACTOBACILLUS și BIFIDOBACTERIUM. De asemenea, SACCHAROMYCES, STREPTOCOCCUS, BACILLUS, ENTEROCOCCUS și ESCHERICHIA sunt foarte importante în menținerea echilibrului intern al organismului.
Microbiomul intestinal reprezintă totalitatea bacteriilor beneficie situate la nivelul tubului digestiv și orice dezechilibru al acestuia poate avea repercursuni asupra sănătății.
Majoritatea florei intestinale este localizată la nivelul colonului. Activitatea metabolică a acesteia este similară cu a unui organ, în literatură fiind de multe ori denumită “organul uitat”. Acestea ajută la producerea de vitamine (vitamina K și vitamine din grupul B-urilor) și ajută la transformarea fibrelor în acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul, propionatul și acetatul, care contribuie la hrănirea și menținerea integrității peretelui intestinal, la stimularea sistemului imun etc.
Probioticele se găsesc atât în anumite produse alimentare, cât și în suplimente.
De cele mai multe ori însă, datorită alimentației dezechilibrate, a stresului cronic, a lipsei de activitate fizica și a tratamentelor cu antibiotice, dezechilibrilele florei intestinale sunt atât de mari încât nu pot fi corectate doar din alimentație, fiind necesare suplimentele cu probiotice.
PREBIOTICELE reprezintă nutrienți din alimente, pe care corpul nu le digera, dar care stimulează înmulțirea și utilizarea eficientă a bacteriilor probiotice. Reprezintă “combustibilul” care ajută la creșterea microbiomului intestinal.
Inulina este unul din cele mai importante prebiotice, aceasta găsindu-se în rădăcina de cicoare, banane și asparagus. Ceapa, usturoiul, leguminoasele și anghinarele sunt alte exemple de alimente bogate în prebiotice.
Suplimentarea cu probiotice ajută la tratamentul diareei induse de tratamentul antibiotic. Antibioticele distrug atât bacteriile nocive cât și flora intestinală normală, de aceea diareea poate persista mult timp după tratarea infecției. Este recomandat că suplimentarea cu probiotice să fie inițiată în paralel cu administrarea de antibiotic, la 3-4 ore după acesta.
Sindromul de colon iritabil, una din cele mai întâlnite și dificil de tratat patologii ale societății moderne, poate fi mult ameliorat de tratamentul probiotic. Acesta reduce balonarea și ameliorează constipatita sau diareea, precum și celelalte simptome (disconfort abdominal, dureri etc). Pentru a fi eficient, este necesar un supliment complex, cu mai multe tulpini, administrat pe o perioadă de minim 8 săptămâni. Totuși, încă nu se cunoaște ce tulpini sunt mai eficiente pentru fiecare simptom specific al sindromului de colon iritabil.
De asemenea, tratamentul probiotic s-a dovedit eficient în ameliorarea simptomelor bolilor inflamatorii intestinale (boala Crohn, rectocolită ulcerohemoragica), precum și în infecția cu Helicobacter Pylori (principala cauză de ulcer).
Persoanele obeze au bacterii intestinale diferite față de persoanele normoponderale. Există o conexiune între microbiomul intestinal și obezitate, schimbările acestuia fiind un factor important în creșterea în greutate. Un studiu care a inclus peste 200 de persoane cu obezitate abdominală a relevat faptul că participanții au pierdut aproximativ 8.5% din grăsime după suplimentarea cu LACTOBACILLUS GASSERI timp de 12 săptămâni.
Intestinele și creierul sunt interconectate, legătură dintre ele fiind numită axa intestin-creier. Studiile au arătat că anumiți microbi intestinali, care fac parte din clasa “psihobioticelor”, pot influența creierul prin această axă. LACTOBACILLUS HELVETICUS și BIFIDOBACTERIUM LONGUM sunt unii din reprezentanții acestei clase. Psihobioticele pot fi folosite pentru a preveni și trata afecțiuni precum autismul, boala Alzheimer sau boala Parkinson. În anumite cazuri (stres, anxietate), suplimentarea cu psihobiotice ar fi de preferat față de administrarea de medicamente psihotrope.
Probioticele ajută la scăderea inflamației sistemice, o cauză a generării și întreținerii multor boli (diabet zaharat, dislipidemie, hipertensiune arterială, tumori etc)
Un studiu din 2017 a concluzionat faptul că alimentele și suplimentele cu probiotice din clasa LACTOBACILLUS pot reduce atât colesterol LDL (rău) cât și colesterolul total.
Multiple studii au evidențiat faptul că persoanele care consumă frecvent alimente cu probiotice sau care suplimentează au avut valori mai bune ale tensiunii arteriale, atât sistolice cât și diastolice, comparativ cu loturile de control, care nu consumau cantități suficiente de probiotice.
Microbiomul intestinal sănătos crește funcția imuna a organismului, protejând împotriva infecțiilor și afecțiunilor autoimune.
Suplimentele probiotice pot fi utile în tratarea anumitor afecțiuni precum: acnee, rozacee, eczemă etc
Alimentele cu probiotice pot fi consumate fără restricții, însă de multe ori nu pot acoperi dezechilibrul produs, mai ales în cazul tratamentelor antibiotice sau al sindromului de colon iritabil cu evoluție îndelungată.
Suplimentele probiotice eficiente ar trebui să conțină o doza mai mare de 5 miliarde de Unități Formatoare de Colonii (UFC) și sunt preferate produsele simbiotice, care conțin și prebiotic. Fiecare produs poate avea un mod diferit de administrare (în timpul mesei / după masă / o dată pe zi / de mai multe ori pe zi etc) și de păstrare (la temperatura camerei / la frigider etc), prin urmare trebuie citit cu atenție prospectul fiecărui produs.
Nu în ultimul rând, trebuie avut grijă la faptul că dozele pentru copii sunt diferite față de cele pentru adulți.
În primele zile de la administrarea suplimentelor probiotice, pot apărea simptome digestive precum balonare și disconfort abdominal.
Ulterior, aceste simptome vor trece, iar patologia pentru care a fost prescris suplimentul ar trebui să înceapă să se amelioreze semnificativ. O precauție deosebită ar trebui să aibă pacienții cu sistemul imunitar compromis, cum ar fi cei cu SIDA, întrucât pot dezvolta infecții periculoase în urma administrării de probiotice.
Există și situații în care suplimentarea cu probiotice nu are efectele dorite. În primul rând, dacă nu există un dezechilibru al florei intestinale, sau dacă simptomatologia nu este dată de acest dezechilibru, efectele probioticelor vor fi minimale. Acestea nu pot trata afecțiuni severe precum tumorile de colon, bolile inflamatorii intestinale etc.
Dacă însă există o tulburare a microbiomului intestinal, iar probioticele nu își fac efectul, acest lucru se poate datora faptului că: