Ce semne și simptome dă leucemia: paloarea feței printre ele

Dureri la nivelul oaselor late - poate fi un simptom al leucemiei cauzat de infiltrarea măduvei spinării de către celulele leucemice.
  • Publicat:
Ce semne și simptome dă leucemia: paloarea feței printre ele
Leucemia acută ce semne dă Foto: Shutterstock

Senzația de sațietate ce se instalează imediat după ce pacientul s-a așezat la masă, dar și febra ce apare fără motiv pot fi simptome ale leucemiei. Hemoleucograma este acel test de sânge prin care se pot pune semne de întrebare asupra leucemiei. Deși simptomele sunt zgmotoase, iar pacientul nu mai poate funcționa normal o data ce boala s-a instalat, la început boala poate fi și asimptomatică.

Ce declanșează practic leucemia? Leucemia se instalează atunci când în sânge sunt prea multe celule albe. Mai exact, măduva spinării produce prea multe leucocite. În multe cazuri, aceste celule ajung în sânge, dar sunt şi cazuri în care aceste celule se lipesc de măduva osoasă şi le înlocuiesc pe cele sănătoase rămase.  ”Febra, sângerările din nas, amețeala, sațietatea precoce pot fi semne ale leucemiei” a explicat dr. Mihaela Andreescu, hematolog

Febra – un simptom des întâlnit în cazurile de leucemie

În cazul unor pacienți, suspciunile asupra leucemiei vin după efectuarea analizelor de bază, printre ele se numără și hemoleucograma. ”Însă cel mai comun simptom este febra. De obicei, febra nu este însoțită de niciun alt simptom sau manifestare a vreunei infecții. Simptomele se corelează de regulă cu scăderea în sângele periferic a elementelor circulante normale (a hemoglobinei, a neutrofilelor, a trombocitelor)” a mai explicat medicul hematolog într-un interviu exclusiv csid.ro.

Paloarea pielii, sângerările pe nas – simptome întâlnite la pacienții cu leucemie

Lipsa părului, dar și pielea palidă sunt printre caracteristicele bolnavilor de leucemie în viziunea populară. Piealea devine mai galbenă căci, leucemia este conectată cu simptome precum anemia. Modificarea în volum a ganglionilor limfatici este o altă situație întâlnită în cazurile de leucemie. Pacienții cu această boală de sânge pot prezenta inclusive sângerări greu de oprit. Asta deoarece unii pacienți au o gravă problemă cu coagularea sângelui. Coagulare Intravasculară Diseminată (CID), o gravă alterare a procesului de coagulare, asociată cu sângerări abundente și greu de controlat. Pacienții diagnosticați cu leucemie acută trebuie să urmeaze cu strictețe tratamentul medicamentos, să renunțe la fumat, dar și să respecte un regim alimentar echilibrat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult