Fibrele sunt componente importante ale unei alimentații sănătoase. Acestea sunt elemente din plante care nu se absorb în organism: există fibre insolubile în apă care nu se digeră și fibre solubile care se digeră. Fibrele au un rol important în funcționarea sistemului digestiv, în tranzitul intestinal și în eliminarea compușilor care rezultă în urma digestiei. Consumul de alimente cu fibre este o soluție pentru a preveni constipația, pentru a menține un nivel optim al colesterolului și glucozei în sânge. Fibrele alimentare sunt și o sursă optimă de hrană pentru bacteriile bune din intestine, ajutând la menținerea echilibrului microbiomului, între bacteriile bune și cele nocive. În plus, consumul optim de fibre este asociat și cu un risc mai mic de cancer de colon. La ora actuală, alimentele cu fibre trebuie să fie prezente în dieta zilnică a oricărui om sănătos.
„Toată lumea marșează pe acest aspect: să consumăm fibre. La carte, spune că o medie pe zi pentru un bărbat este în jur de 30 de grame, iar pentru o femeie este de 25. Depinde de greutate și de obiceiuri.
Fibrele sunt sănătoase, într-adevăr. Fibrele ajută la formara unui bol fecal de consistență și de compoziție normale. Fibrele sunt conținute în principal de legume, de fructe, de salate. Toate acestea conțin foarte multe fibre și nu trebuie să lipsească din alimentația noastră de zi cu zi.
La fel, cerealele conțin fibre, semințele la fel. Există o piramidă alimentară pe care toată lumea a vazut-o cel puțin o dată. Baza acestei piramide a alimentației sănătoase este dată de aceste alimente cu fibre. În vârful piramidei, există ceea ce ne face rău: alimentele procesate, carnea și dulcele” spune dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR.
Fibrele sunt conținute de o varietate de plante care ar trebui să se regăsească în alimentația oricărei persoane sănătoase. Orice masă ar trebui însoțită de o porție de legume proaspete și frunze verzi. Fructele pot fi consumate ca gustări. Printre plantele comestibile care conțin cantități mare de fibre la suta de grame se numără ovăzul (10 grame/100 grame), avocado (6,7 grame/100 de grame), zmeura (6,7 grame/100g), broccoli (2,6 grame/100 de grame), lintea (10,7 grame/100 de grame), năutul (7 grame/100 de grame), migdalele (13,3 grame/100 de grame) și ciocolata neagră (10,9 grame/100 de grame).