3 moduri prin care alcoolul ne îmbolnăvește de cancer

  • Publicat:
  • Actualizat:
3 moduri prin care alcoolul ne îmbolnăvește de cancer
Foto: profimediaimages.ro

Alcoolul ne îmbolnăvește de cancer și ne îmbătrânește prematur. Există nenumărate dovezi că excesul de alcool crește semnificativ riscul de cancer de sân, de ficat, gură, gât, esofag, stomac și colon. Ce înseamnă alcool în exces: peste 2,5 litri de bere, peste 1 litru de vin sau peste 300 ml de tărie pe săptămână. Însă cele mai noi ghiduri medicale recomandă să evităm cu totul alcoolul.

Alți factori care contribuie la apariția cancerului, mai ales când o persoană consumă alcool zilnic și în cantități mari, sunt: fumatul, alimentația dezechilibrată, greutatea corporală în exces și igiena orală deficitară.

Dar cum anume ne îmbolnăvește alcoolul de cancer? Ce substanțe nocive conține și ce modificări au loc la nivel celular atunci când consumăm frecvent alcool? Citește mai departe pentru a afla explicația științifică.

Modurile prin care alcoolul ne îmbolnăvește de cancer

Alcoolul ne îmbolnăvește de cancer prin 3 căi:

  • acțiunea nocivă a acetaldehidei, subprodusul toxic al etanolului, care se leagă de ADN și determină replicarea incorectă a celulelor
  • dezechilibrele hormonale, care modifică modul în care celulele cresc și se divid
  • deteriorarea directă a țesuturilor, care favorizează absorbția altor substanțe cancerigene

Dacă se consumă alcool în exces, ficatul nu poate procesa acetaldehida suficient de repede, astfel că această substanță toxică se acumulează în organism. În consecință, se produce deteriorarea ireversibilă a ADN-ului, ceea ce crește semnificativ riscul de apariție a cancerului.

Pe de altă parte, alcoolul în cantitate mare determină și creșterea nivelului de estrogen. Iar această hipersecreție de estrogen favorizează apariția cancerului, în special cancerul mamar, prin dezvoltarea anormală a țesutului, împiedicarea reparării celulelor anormale și deteriorarea ADN-ului.

Nu în ultimul rând, consumul unei cantități mari de alcool deteriorează țesuturile cu care vine în contact, în special cele din gură și gât, favorizând cancerul de faringe sau laringe.

Totodată, alcoolul poate acționa ca un „solvent”, facilitând absorbția în celule a altor agenți cancerigeni, cum ar fi cei rezultați din arderea tutunului, ceea ce duce la apariția cancerului de gură, gât sau esofag.

Rețineți că alcoolul oferă „calorii goale” care duc cu siguranță la îngrășare, iar obezitatea este unul dintre factorii de risc în apariția cancerului.

Mai mult, alcoolul împiedică absorbția substanțelor nutritive din alimente sănătoase, cum ar fi vitaminele A, C, D, E, folații, care au un rol important în prevenirea cancerului.

Există o băutură alcoolică „sigură”?

Din păcate, alcoolul ne îmbolnăvește de cancer indiferent că acesta este consumat sub formă de bere, vin, tărie, cocktailuri sau alte băuturi. Toate conțin etanol, deci toate au un impact negativ asupra organismului prin cele 3 modalități expuse anterior.

Deci dacă beți vin roșu în speranța că astfel vă protejați inima, recomandarea medicilor este să căutați alte modalități, mai sigure: alimentația sănătoasă, mișcarea zilnică, menținerea unei greutăți normale, controalele regulate la medicul cardiolog și urmarea tratamentului indicat de acesta.

Dacă vorbim despre calorii, pentru a reduce impactul asupra greutății, este indicat să eliminăm complet băuturile alcoolice îndulcite, cum sunt cocktailurile.

La fel ca în cazul fumatului, dacă renunțăm la consumul de alcool, riscul de cancer se reduce de-a lungul timpului. Dar asta nu înseamnă că daunele produse la nivelul ADN-ului se vor repara – acestea sunt ireversibile! Din acest motiv este important să renunțați cât mai devreme la alcool.

Sursa: American Cancer Society

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult