Sindromul ovarelor polichistice în sarcină crește de 3 ori riscul de colesterol rău și obezitate la băieți

  • Publicat:
Sindromul ovarelor polichistice în sarcină crește de 3 ori riscul de colesterol rău și obezitate la băieți
Foto: Shutterstock

Un studiu recent al cercetătorilor suedezi de la Karolinska Institutet arată că sindromul ovarelor polichistice (SOP) la mamă crește de trei ori riscul de obezitate și dislipidemie la descendenții de sex masculin.

Potrivit cercetătorilor, descoperirile evidențiază un risc necunoscut anterior de a transmite problemele de sănătate legate de sindromul ovarelor polichistice de-a lungul generațiilor prin partea masculină a familiei.

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune cauzată de ovarele care produc prea mult testosteron. Boala afectează aproximativ 15% dintre femeile de vârstă fertilă din întreaga lume și este o afecțiune care poate afecta șansele de a rămâne însărcinată. În plus, boala este asociată cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, obezitatea și bolile mintale. Fiicele femeilor cu SOP au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta aceeași boală.

Deși nu este încă clar cum sunt afectați fiii femeilor cu SOP, cercetările sugerează că aceștia sunt mai predispuși să aibă probleme cu greutatea și hormonii.

Cercetătorii au folosit atât date de registru, cât și modele de șoareci în studiul recent publicat în revista Cell pentru a determina dacă și cum sunt transmise trăsăturile de tip SOP de la mame la fiii lor. Puțin peste 460.000 de fii născuți în Suedia între iulie 2006 și decembrie 2015 au fost incluși în studiul de registru.

Dintre aceștia, aproximativ 9.000 au fost fii ai femeilor cu SOP. Cercetătorii au identificat apoi care dintre copii erau obezi.

„Am descoperit că fiii femeilor cu sindrom de ovare polichistice au un risc de 3 ori mai mare de obezitate și de a avea niveluri ridicate de colesterol rău, ceea ce crește riscul de a dezvolta rezistență la insulină și diabet de tip 2, mai târziu în viață”, spune profesor Elisabet Stener-Victorin de la Institutul Karolinska, care a condus studiul.

Aceste constatări au fost confirmate inclusiv în studiul efectuat pe animale de laborator.

Foto: Cell Reports Medicine

Sursa:

Risal S, Li C, Luo Q, Fornes R, Lu H, Eriksson G, Manti M, Ohlsson C, Lindgren E, Crisosto N, Maliqueo M, Echiburú B, Recabarren S, Petermann TS, Benrick A, Brusselaers N, Qiao J, Deng Q, Stener-Victorin E. „Transgenerational transmission of reproductive and metabolic dysfunction in the male progeny of polycystic ovary syndrome”. Cell Rep Med. 2023 Apr 27:101035. doi: 10.1016/j.xcrm.2023.101035

Urmărește CSID.ro pe Google News