Intervențiile au fost realizate în cadrul unei misiuni umanitare realizate cu sprijinul oferit de o echipă medicală din Germania, de Fundația Polisano și compania Allianz-Țiriac Asigurări. Din cadrul echipei din Germania au făcut parte prof. dr. Ioannis Tsanavaros, medic chirurg cardiovascular, dr. Christiane Beck, medic anestezist chirurgie cardiovasculară, Pavel Heghi, perfuzionist de origine română, alături de alte cadre medicale.
„Este o responsabilitate uriașă. Acesta a fost motivul pentru care am fost foarte reticenți la început. Datorită insistențelor sale, profesorului Victor Costache a reușit să ne convingă, iar visul lui a devenit și visul nostru. Este un vis al nostru pe care dorim să-l ducem mai departe. Este o responsabilitate mare pentru că, în medicină, chirurgia pediatrică cardiovasculară este summum.
Înseamnă multe riscuri să lucrezi pe inimile copiilor. Am avut și copii de două luni care mai aveau de trăit o săptămână, două. Faptul că și-au păstrat viața și că la ora aceasta, că duc o viață normală reprezintă o mare realizare și o mare satisfacție” ne-a declarat dr. Doris Andronescu, Director General SANADOR.
„Sunt obstetrician ca profesie, dar m-am supraspecializat în evaluarea ecografică a feților și în diagnosticarea, pe parcursul sarcinii, a malformațiilor congenitale. Tehnica ecografică a evoluat substanțial în decursul ultimilor două decenii, aparatele sunt tot mai performante și reușim să ne apropiem și în România de performanța de a diagnostica majoritatea malformațiilor cardiace” a spus. conf. dr. Doru Herghelegiu, Director al Spitalului Clinic SANADOR.
„În România, avem toată gama de malformații congenitale, deci nu aș putea spune că există o malformație specifică țării noastre. Operăm foarte multe tetralogii Fallot, defecte septale ventriculare, atriale. Problema este răspândirea mare a acestor malformații. La o populație ca a României, avem nevoie anual de 1500 de intervenții chirurgicale cardiovasculare pediatrice. Din păcate, în țara noastră, se realizează cu greu 400. Deci există mulți copii care nu sunt diagnosticați, nu ajung la timp să fie operați. Timpul este critic: practic, jumătate dintre pacienții pe care i-am operat în această săptămână, nu ar fi trăit mai mult de o lună dacă nu ar fi fost diagnosticați și tratați la timp” spune prof. univ. dr. Victor Costache, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară SANADOR.
Conferința de presă integrală, dedicată misiunii umanitare pentru copiii cu malformații cardiace, poate fi urmărită aici: