Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, aproape 99 de mii de români au fost diagnosticați cu cancer în 2020. Știm deja ca stadiul în care este depistat cancerul contribuie semnificativ la succesul tratamentelor. Astfel, în stadii incipiente, șansele de vindecare sunt cele mai mari. Însă există și cancere mai avansate care pot fi tratate cu succes, așa cum sunt cancerele oligometastatice.
Cancerele oligometastatice reprezintă acele cancere care au dat un număr limitat de metastaze. Conform specialiștilor, un număr limitat de metastaze înseamnă între 3 și 5 metastaze. „Aș vrea să fac o distincție: să spunem că avem un pacient cu un cancer. Știm că cel mai bine este ca acest cancer să fie cât mai limitat și să nu fie răspândit la distanță. Dar și răspândirea la distanță poate fi împărțită în două categorii: există pacienții plini de metastaze și există pacienții cu numărul limitat de metastaze, până în 5 metastaze. Este clar că este o diferență între aceste două categorii de pacienți.
De aceea, pacienții cu cancere oligometastatice, deci cu un număr redus de metastaze, reprezintă de fapt un status intermediar între boala localizată și cea difuzată în mai multe locuri din corp. Diferite studii spun că pacienții cu un număr limitat de metastaze au un alt prognostic față de pacienți cu multe metastaze. Și dacă au un prognostic mai bun, noi ca medici am fost stimulați să intervenim într-un mod mai agresiv, agresiv în sens bun, în ceea ce privește tratamentul lor. Aceasta ca să le îmbunătățim și mai mult prognosticul” ne-a declarat în interviul video dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, Coordonatoarea Departamentului Stereotaxie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR.
Pentru a crește șansele de supraviețuire pe termen lung a pacienților cu cancere oligometastatice, specialiștii aplică tratamente care diferă de cele aplicate în cazul pacienților care au foarte multe metastaze. „La pacienții cu cancere oligomestatice, intervenim mai agresiv, cu tratamente curative și nu paliative, pe localizările metastatice. Pe lângă radioterapia stereotaxică, rămâne cura chirurgicală ca posibilitate de abordare. Sau se pot face tratamente locale ablative, precum cele cu radiofrecvență. Toate studiile disponibile până acum au evidențiat că, la acești pacienți cu puține metastaze, în afară de terapie sistemică (chimioterapie, imunoterapie indicate de colegii oncologi), când se intervine într-un mod curativ la nivelul acestor metastaze puține, prin stereotaxie, se modifică în mod pozitiv supraviețuirea” adaugă medicul radioterapeut.
Mai multe informații despre cancerele oligometastatice și tratamentul lor puteți afla din materialul video realizat cu dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, Coordonatoarea Departamentului Stereotaxie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR.