Deviația de sept – ce este și ce complicații poate da

În timp, pacienții cu deviație de sept suferă și de o formă de sinuzită cronică în urma persitenței simptomatologiei pe termen lung.
  • Publicat:
Deviația de sept – ce este și ce complicații poate da
Ce complicatii poate da deviația de sept? Foto: Shutterstock

O bună parte din populația lumii are deviație de sept. Și consecința nu ține neapărat de estetică, deși multe persoane vor să facă operația de deviație de sept în scop estetic. Ci principala consecință este obstrucționarea respirației.

Conform definiției medicale, deviația de sept este o afecțiune a septului nazal cartilaginos. Forma sa nu mai respectă linia de mijloc, simetrică a nasului. Astfel se determină obstrucția uneia sau ambelor nări. O altă consecință des întâlnită este o afecțiuni a tractului respirator superior: sinuzita.

Deviația de sept – ce boli poate provoca

De ce apare sinuzita la persoanele cu deviație de sept? Din cauza deviației de sept apare obstrucția nazală. Altă consecință sunt secrețiile nazale prezente în mod normal la persoanele cu deviație de sept: într-una dintre narine și implicit împiedicarea drenajului mucusului produs în sinusurile de partea respectivă cu acumularea lor în exces, stagnarea și, de cele mai multe ori, infectarea acestora. Sinuzita se poate croniciza la unii dintre pacienții cu deviație de sept.

Pot apărea suprainfectări bacteriene și suprainfectări virale

Cum se spune un necaz nu vine niciodată singur. Așa și în cazul deviației de sept. Din cauza dificultății de a respira liber pot apărea infecții. Spre exemplu apare congestia nazală și suprainfectare virală *vezi rinovirusuri sau suprainfectare bacteriană. Unele persoane au și episoade de sângerări nazale.

Când se pune problema operației de sept?

Deși unele persoane sunt preocupate de aspectul estetic, nu este un motiv suficient pentru operație. ”Indicația operatorie a deviației de sept nazal se pune în functie de: gravitatea deformării septului, de gradul obstrucției nazale și de severitatea complicațiilor acestei boli. Intervenția chirurgicală trebuie să țină seama atât de dorințele pacientului cât și de recomandările medicului ORL-ist sau estetician” a explicat dr. Tatiana Popescu, medic de familie. Pentru păstrarea sănătății căilor respiratorii se recomandă folosirea unor spray-uri nazale cu apă de mare de exemplu, sau chiar spray-uri cu diverse substanțe medicamentoase la prescripția medicului curant.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult