Știți reclamele acelea în care copilul, pitit după un colț din casă, îl așteaptă la miezul nopții pe Moș Crăciun, ca să vadă ce cadouri i-a adus? Ei, cam așa și eu, aștept nerăbdătoare după perdea să „explodeze” boboceii de mușcate de pe pervaz, aceste flori devenite „emblema” românului.
Pe balcoane, pervazuri sau scări de bloc, în grădini sau la terase, oriunde privești în jur, de când începe primăvara și până la venirea toamnei, e imposibil să nu zărești ghivece cu mușcate de diverse culori: albe, roz, roșii, mov, galbene, portocalii, pestrițe. Și indubitabil această vedere îți dă instant o stare de bine, pentru că aceste flori sunt deopotrivă delicate și rezistente, așa cum e și viața: fragilă, cu suișuri și coborâșuri, permanent în căutare de mai bine.
Dacă vrei să ai un colț de liniște și relaxare în care să te încarci cu energie pozitivă, neapărat trebuie să integrezi în decorul casei mușcatele.
Aceste flori superbe își găsesc cu ușurință locul atât într-un balcon mic, lângă o măsuță unde îți savurezi cafeaua de dimineață sau cana de lapte cald la ceas de seară, care te îmbie la un somn odihnitor, dar și într-un colț retras din living unde citești o carte bună, neapărat la fereastră, pe un pervaz, pentru a fi scăldate în lumina caldă a soarelui și răcorite de adierea plăcută din diminețile cu parfum văratic.
Dacă ai norocul să locuiești la curte, înfrumusețează aleea plasând pe margini ghivece sau jardiniere cu mușcate de toate culorile, care te vor face să te simți că ai ajuns în rai. O altă variantă este să atârni ghivece de mușcate curgătoare, ale căror frunze parfumate îți vor reda instant o stare de bine.
În cazul în care ai un foișor, mai multe ghivece sau jardiniere cu mușcate așezate pe marginile acestuia vor crea o atmosferă de relaxare și bună dispoziție, perfectă pentru reuniunile cu familia sau prietenii.
Un mediu plin de plante ajută oamenii să se relaxeze, crește toleranța față de durere pentru cei care suferă de diferite afecțiuni și îmbunătățește starea de spirit. Expunerea regulată la un mediu natural, cum sunt grădinile sau balconul care poate fi transformat într-o oază de verdeață și culoare, favorizează recuperarea rapidă după efectele negative ale stresului.
Dacă mai ai nevoie de motive pentru a aduce mușcatele în viața ta, iată unele foarte importante! Din ce în ce mai multe studii scot la iveală un adevăr de când e lumea: grădinăritul e mană cerească pentru minte, trup și suflet.
O concluzie importantă la care au ajuns cercetătorii este că florile colorate – cum sunt cele ale mușcatelor – sunt mult mai eficiente în reducerea tensiunii decât plantele verzi. Acest lucru se întâmplă datorită stimulării vizuale și olfactive pe care le produc culorile și parfumul florilor, reușind să distragă atenția privitorului, îndepărtându-i gândurile sau grijile provocatoare de stres.
Grădinăritul ne aduce mai aproape de natură, ne inspiră răbdare și contemplare. Responsabilitatea pentru o viață, fie ea și a unei plante, are o capacitate puternică de a ne face să ne simțim bine în pielea noastră. Nu e de mirare că persoanele implicate în activități de acest tip sunt mai împlinite spiritual.
În plus, îngrijirea plantelor poate ajuta și la stimularea activității cerebrale. Grădinăritul are capacitatea de a întârzia instalarea unor afecțiuni precum Alzheimer, spun unii neuropsihologi. Este o excelentă stimulare mentală pentru că necesită o activitate sofisticată a creierului. Învățarea unui nou tip de activitate, cum este grădinăritul, ajută la construirea și dezvoltarea unor noi legături neuronale.
Nu în ultimul rând, florile comestibile de mușcate parfumate oferă o varietate de arome, de la măr sau lămâie la ghimbir, nucșoară, portocală, piersică, mentă și ciocolată până la trandafir sau liliac, putând fi folosite în mod creativ în diverse preparate, precum salate, deserturi, ceaiuri, limonade sau cocktailuri.
O altă bilă albă pentru mușcate, mai precis pentru uleiurile lor esențiale, este faptul că țin la distanță nesuferiții țânțari care ne fac zile fripte în sezonul cald. În special soiurile cu parfum de lămâie țin la distanță insectele.
Mușcatele sunt plante ideale pentru „leneși” – cresc repede, înfloresc abundent, rezistă mult timp și sunt ușor de întreținut. Nici măcar valurile de căldură din timpul verii nu reprezintă o problemă pentru aceste plante iubitoare de soare, native din Africa de Sud.
Chiar dacă mușcatele vor rămâne fără apă pentru câteva zile, de obicei vor supraviețui fără nicio problemă. Ele pot stoca multă apă în tulpini și frunze. Acesta este un mare avantaj pentru cei care sunt adesea plecați de acasă.
Aceste flori superbe au cerințe minime: o locație însorită, apă și mulți nutrienți sunt cele mai importante aspecte de care trebuie ținut cont pentru ca mușcatele să prospere din primăvară până în toamnă. Dacă îndepărtezi și frunzele și florile ofilite din când în când, mușcatele tale vor fi fericite.
Experții de la platforma Mușcate pentru Europa (muscata-mea.eu) au câteva sfaturi utile privind îngrijirea mușcatelor:
Dacă mușcatele sunt prea aproape de alte plante ori ghiveciul e prea mic, nu vor înflori la adevăratul lor potențial. Preferabil, un ghiveci mare de balcon ar trebui să aibă cel puțin 18 cm adâncime, iar mușcatele să fie plantate la o distanță minimă de 20 cm una de alta. Culoarea și materialul ghiveciului sau jardinierei depind de gusturile tale, dar amintește-ți că umezeala se evaporă mai repede din recipientele mai întunecate decât din cele mai deschise și mai rapid din recipientele din lut sau teracotă decât din cele din plastic.
În zilele foarte călduroase, mușcatele trebuie udate dimineața și seara, cu o cantitate de apă reprezentând cam o zecime din volumul ghiveciului la fiecare irigare. Dacă este posibil, apa trebuie turnată direct pe sol, nu peste frunze. E nevoie și de o scurgere pentru surplusul de apă, dacă nu vrei ca rădăcinile să putrezească. Pentru cei care nu au timp să ude florile în fiecare zi, jardinierele cu rezervor de apă sunt o idee foarte bună.
Pentru a asigura un aport optim de nutrienți, se recomandă aplicarea săptămânală de îngrășământ. Când vezi că frunzele încep să se îngălbenească ori planta nu mai înflorește, înseamnă că există o deficiență nutrițională.
Un îngrășământ bun, natural, pentru mușcate este zațul de cafea, deoarece acesta conține amestecul potrivit de potasiu, fosfor și azot pentru a furniza toți nutrienții de care au nevoie mușcatele pentru o creștere optimă.
Curățarea mușcatelor cu flori duble sau semi-duble este în mod special foarte importantă pentru dezvoltarea lor. Aceasta se realizează foarte simplu, apucând tulpina și rupând-o ușor cu degetele. Există însă și mușcate care se igienizează singure. Sunt flori cu înflorire foarte abundentă, cu autocurățare, care înlătură singure florile ofilite. Aceste soiuri de mușcate sunt ideale pentru jardinierele de balcon și coșurile suspendate.
Mușcatele pot fi ușor de combinat și cu alte plante sau flori iubitoare de soare. Salvia, mandevilla, verbena, coada șoricelului, voalul miresei, copacii de lămâie și clementine sunt parteneri ideali pentru mușcate.
Pentru sfaturi detaliate cu privire la toate aspectele îngrijirii mușcatelor, te poți adresa comercianților specializați.