Bărbații tineri ar putea avea această afecțiune ce pune viața în pericol fără să știe! Un simplu test ajută!

Bolile cardiovasculare se pot declanșa și la vârste tinere. Însă prin adoptarea unui stil de viață echilibrat, efectuarea analizelor și testelor medicale recomandate multe boli pot fi prevenite.
  • Publicat:
Bărbații tineri ar putea avea această afecțiune ce pune viața în pericol fără să știe! Un simplu test ajută!
Și bărbații tineri trebuie să facă des acest test! Le poate salva viața! foto: Shutterstock

La vârsta de 20-30 de ani, cum poate un bărbat să-și mențină tensiunea arterială sănătoasă? Preocuparea pentru menținerea la valori normale a tensiunii arteriale trebuie sa fie prezentă înca de la vârste tinere, întrucât hipertensiunea arterială nu mai este o afecțiune de care suferă numaivârstnicul, ci afectează și tinerii.

”Hipertensiunea arterială apare la 1 din 7 între 18-24 de ani, la 1 din 5 între 25 și 34 ani, iar între 35 și 44 de ani chiar la 1 din 3 persoane. De asemenea, bărbații au mai frecvent hipertensiune arterială decât femeile, însă conștientizează mai puțin această afecțiune. Rămâne totuși neclar dacă aceste diferențe apar semnificativ și în rândul adulților tineri” a explicat dr. Ana Maria Vintilă, medic cardiolog.

Cum poți afla dacă presiunea sângelui este cea optimă?

Vestea bună este că un gest foarte simplu, accesibil, la îndemâna oricui, poate ajuta la depistarea din timp a hipertensiunii. Este vorba despre măsurarea corectă a tensiunii arteriale, cu un tensiometru de braț, așezați liniștiți pe un scaun, sprijiniți de spătar și fără picioare încrucișate, după ce am fost la toaletă, nu am fumat sau băut recent cafea. Acestea sunt câteva dintre lucrurile de care trebuie să ținem cont atunci când ne verificăm tensiunea.

”Chiar dacă la 20-30 de ani prevalența hipertensiunii este mai mică decât la persoanele peste această vârstă, recomandăm oricui, bărbat ori femeie, să își măsoare tensiunea o dată pe an, cel puțin pentru a-și forma un obicei înțelept. Dacă se înregistrează valori tensionale peste 130/85 mmHg, trebuie să luăm legătura cu medicul de familie pentru a stabili, dacă este cazul, un diagnostic, iar dacă este cazul, medicul de familie va recomanda un consult la medicul cardiolog.” a mai explicat medicul cardiolog.

Și femeile de toate vârstele trebuie să monitorizeze valorile tensiunii arteriale

Chiar dacă prevalența HTA în România este estimată a fi mai mare la bărbați decât la femei cu aproximativ 5%, aceasta nu schimbă recomandările de stil de viață, ceea ce trebuie să facă un individ, bărbat sau femeie, cu sau fără risc de HTA, ca să își mențină sănătatea cardiovasculară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult