Când se operează un chist ovarian?

Dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, trece în revistă situațiile în care se operează un chist ovarian.

Ce este un chist ovarian?

Un chist ovarian este o formațiune lichidă care se formează la nivelul unui ovar. Multe femei au un chist ovarian sau mai multe. Acestea apar spontan, iar majoritatea dispar fără niciun tratament. Un chist ovarian produce simptome doar dacă este foarte mare, se rupe sau perturbă irigarea cu sânge a ovarului. Aceste situații sunt semnalate prin dureri pelvine, dificultăți la defecare, dureri în timpul sexului, nevoia de a urina des, balonare, cicluri neregulate sau abundente și dificultatea de a obține o sarcină.

Când se operează un chist ovarian la fetițe?

„Sunt mai multe indicații care depind și de vârsta pacientei. Discutăm de anumite indicații chirurgicale la fetițe, la femeile de vârstă fertilă și în pre sau post menopauză. În general, trebuie să știm că majoritatea chisturilor ovariene nu se operează. Majoritatea sunt chisturi funcționale. La fetițe, se urmăresc pe parcursul a câteva luni și pot dispărea. Dacă nu dispar, au tendință de creștere și dau simptome, compresie pe organele vecine, atunci se pot opera. La fetițe, până la instalarea pubertății, de obicei, se scoate și ovarul cu chistul pentru că probabil este dificil chirurgical să se conserve ovarul. Ideal ar fi să se conserve ovarul. Întotdeauna, la orice vârstă, când există cea mai mică suspiciune de malignitate, este necesară intervenția chirurgicală.

Când se operează un chist ovarian la femeile de vârstă fertilă?

La femeile de vârstă fertilă, marea majoritatea sunt chisturi funcționale care dispar spontan, fără niciun tratament. Chiar există un studiu care arată că și cu anticoncepționale și fără anticoncepționale, chisturile funcționale, seroase dispar în același interval de timp. Acum, chisturile endometriozice nu se mai operează pentru că se consideră că intervenția chirurgicală scade rezerva ovariană, scade fertilitatea femeii. Și atunci se preferă întâi obținerea sarcinii și apoi, eventual, dacă simptomele sunt supărătoare, se operează. Evident, oricând există suspiciunea de malignitate sau dacă chisturile sunt foarte mari, când creează compresii pe organele vecine, se operează.

Când se operează un chist ovarian la menopauză?

La femeile în peri și post menopauză, trebuie foarte mare atenție pentru că, într-o proporție mai mare, chisturile pot fi maligne, mai ales dacă există și un istoric familial. Și atunci trebuie să ne asigurăm că nu există malignitate. Sunt analize care se pot face, există CA 125, cu scorul ROMA, care ne pot oferi o orientare. CA 125 nu crește numai în tumorile ovariene maligne, ci și în endometrioză și la femeile cu fibroame. Deci ele ne dau o orientare dacă valorile sunt foarte mari, dar nu trebuie neapărat să ne speriam dacă avem un CA 125 mare. Deci trebuie foarte mare atenție. În post menopauză, chisturile se urmăresc 3-6 luni. Dacă se observă o tendință de creștere, se operează, chiar dacă nu au caractere ecografice de malignitate” ne-a declarat dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Dr. Dorina Codreanu este un medic cu experiență în domeniul ginecologiei, dar și al fertilizării in vitro: este lector și membru al comisiei de examinare pentru formarea specialiștilor în infertilitate și reproducere umană asistată în cadrul programului de pregătire postuniversitară a medicilor specialiști; membru fondator al Societății Române de Medicină Reproductivă; membru activ al Societății Europene de Reproducere Umană şi Embriologie; membru al Societății Americane de Medicină Reproductivă și autor al Ghidului Clinic „Nașterea prematură”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Dorina Codreanu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Dorina Codreanu este medic primar obstetrică-ginecologie, specializată în consultații de infertilitate și proceduri de reproducere asistată. Pasiunea pentru ceea ce face și activitatea didactică și academică, i-au adus Dorinei bursă de cercetător postdoctoral cu temă de studiu “Optimizarea ...
citește mai mult