Avem în noi toate resursele pentru a fi fericiți. Avem în interiorul și exteriorul nostru toate instrumentele pentru a obține starea de bine. Mai bine spus, natura a lasăt totul la dispoziția noastră. Doar că în zgomotul vieții cotidiene uităm să ne conectăm la noi, la centrul ființei noastre. Uităm să simțim în corp și rămânem prizonieri ai minții. Tu când ai mirosit ultima oară flori, fructe, mirodenii, parfumuri, mâncare, pielea ta, pielea celor dragi, pământ, scoarță de copac?
De simțul olfactiv ne leagă foarte multe amintiri. Unele sunt cele mai puternice sunt legate de miros. Spre exemplu, multe persoane se simt conectate de mirosul de pâine din cuptor proaspăt făcută de bunica. Sau parfumul mamei. Sau mirosul castraveților proaspăt culeși din grădină. Sau mirosul de trandafiri. Sau parfumul înnebunitor al iasomiei. Ori chiar celebrul miros de coajă de portocală asociat cu iarna, Crăciunul sau chiar perioada comunistă în România. Simțul olfactiv nu doar că ne ajută să navigăm prin viață (vezi mirosul de mâncare stricată) ci ne dă și stare de bine.
Psihologul și psihoterapeutul acreditat european Valeria Vîrlan vorbește despre puterea simțului olfactiv. ”Mirosul este cel mai vechi, dar si cel mai spiritual dintre toate simțurile”.Ce faci când miroși conștient? Simțul olfactiv ne conectează puternic cu amintirile noastre, date fiind structurile cerebrale implicate.
”Bulbul olfactiv este parte din sistemul limbic – centrul emoţional al creierului. Ca parte componentă a sistemului limbic, bulbul olfactiv poate accesa cu uşurinţă amigdala, care joacă un rol important în amintirea emoţională. Tocmai această legătură strânsă dintre simţul olfactiv şi amigdală este unul din principalele motive pentru care mirosul dă naștere nostalgiei, de exemplu” a mai explicat psihologul.
Aromaterapie, mirodenii, plante aromatice, foloseste-le cu încredere pentru a-ți aminti cât de puternic este simțul tău olfactiv. Preotesele de altădată știau ce fel de mirosuri adună sau împrăștie energiile, le foloseau spre vindecare, purificarea spațiilor, dar și în ceremonii și ritualuri” a mai adăugat Valeria Vîrlan. Anumite mirosuri pot agita sau calma mintea si spiritul, iar femeile au fost dintotdeauna maestre in folosirea lor.
Consultant de specialitate: Valeria Vîrlan