Soluții eficiente pentru durerile de spate rezistente la tratament

  • Publicat:
  • Actualizat:
Soluții eficiente pentru durerile de spate rezistente la tratament

Atunci când corpul unei vertebre se fisurează prin compresie și tasare, din cauza unor traumatisme, tumori vertebrale sau ca urmare a scăderii densității minerale osoase, cum se întâmplă în osteoporoză, apar dureri intense de spate prin comprimarea terminațiilor nervoase din zona afectată și scăderea în înălțime, prin tasarea coloanei. Aceste fisuri vertebrale se numesc fracturi de compresie și, în formele grave de osteoporoză, pot surveni chiar și în urma unor acțiuni obișnuite, precum ridicarea unui obiect, tusea sau un simplu strănut.

Investigațiile pentru durerile de spate

Tasările și fisurile vertebrale pot fi determinate însă și de o accidentare sau de tumori primare (benigne sau maligne), precum și de formarea unor metastaze la nivelul coloanei vertebrale. De aceea, pentru identificarea cauzei și inițierea tratamentului adecvat, este necesar un consult de neurochirurgie. Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, medicul va recomanda investigații imagistice de specialitate, de obicei o radiografie a coloanei sau o tomografie computerizată.

În prezent, tratamentul se poate realiza și minim invaziv, prin vertebroplastie sau kifoplastie. Ambele proceduri presupun injectarea unui ciment special în corpul vertebral fisurat, sub control radiologic, fără incizii. Kifoplastia se efectuează prin inserarea unui balon în corpul vertebral tasat, pentru a crea un spațiu care să poată fi umplut ulterior cu ciment, iar vertebroplastia implică doar injectarea cimentului, fără utilizarea unui balon.

Cele două proceduri necesită utilizarea unui ac mai gros, numit trocar, iar cimentul se întărește în aproximativ 20 de minute. Dacă fisura este cauzată de o tumoră vertebrală, medicul poate preleva un fragment de țesut pentru examenul histopatologic în timpul intervenției, pentru a stabili dacă tumoră este benignă sau malignă.

Când sunt necesare kifoplastia și vertebroplastia

Kifoplastia sau vertebroplastia sunt necesare atunci când durerea devine insuportabilă și nu poate fi ameliorată prin alte soluții terapeutice. Intervențiile sunt minim invazive, prin abord percutanat, astfel încât permit o recuperare rapidă a pacientului și o durată scurtă de spitalizare. Acest tratament ameliorează considerabil durerile provocate de fracturile de compresie care pun presiune pe nervii spinali, redându-i rapid mobilitatea pacientului.

După vertebroplastie sau kifoplastie, bolnavul nu va mai avea nevoie de tratament medicamentos pentru controlul durerii, poate fi externat după numai 2-3 zile, cu recomandarea de-a urma cu strictețe sfaturile medicului, iar fizioterapia sau kinetoterapia ajută la o recuperare mai rapidă. Un control medical periodic va fi necesar în următoarea perioadă, pentru a descoperi din timp apariția unor noi fisuri vertebrale.

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților servicii medicale complete pentru diagnosticarea și tratamentul minim invaziv al fracturilor de compresie, prin vertebroplastie și prin kifoplastie. Cele două intervenții ameliorează rapid și semnificativ durerile provocate de tasarea vertebrelor și de comprimarea structurilor nervoase în tasările vertebrale. Astfel, pacientul își redobândește rapid mobilitatea și își poate relua în scurt timp activitățile zilnice. Ambele proceduri minim invazive au rezultate bune pe termen lung și sunt urmate de o recuperare foarte rapidă a pacientului după intervenție.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult