Este bine să mergi în mod regulat la un medic ginecolog, pentru analize și controale, însă dacă încercați să obțineți de mai mult de un an o sarcină și ea întârzie să apară, e bine să știți că este nevoie să mergeți la un medic specialist în infertilitate. Acesta este cel care poate să vă dea analize specifice și cel care trebuie să găsească un diagnostic din pricina căreia sarcina nu apare pe cale naturală, lucruri pe care doar medicul ginecolog nu le poate face.
Iată 10 motive pentru a te prezenta la medicul specialist în infertilitate, dacă sarcina nu a apărut după încercări susținute timp de un an.
Fertilitatea scade cu 2% în fiecare an, după împlinirea vârstei de 25 de ani. În ceea ce privește femeia, impactul vârstei este mult mai mare asupra capacității de a deveni mamă. Vârsta este, prin urmare, un factor important în stabilirea momentului când să mergeți la un specialist în infertilitate.
În general, se recomandă o consultație după un an de relații sexuale frecvente și regulate la adulții până în 35 de ani și după șase luni dacă femeia are peste 35 de ani.
Astfel, cu cât vârsta cuplului – și în special a femeii – este mai mare, cu atât este mai multă nevoie să consultați un specialist în infertilitate pentru a nu pierde timpul, deoarece după 35 de ani probabilitatea de apariție a unei sarcini se înjumătățește.
Excesul de greutate are consecințe dovedite științific asupra fertilității, chiar dacă putem întâlni persoane supraponderale care au mulți copii. Riscul de a nu rămâne însărcinată după un an de încercări este crescut cu 30% în cazul supraponderalității și cu 80% în cazul obezității.
Legătura kilogramelor în plus cu infertilitatea este dată de o anumită rezistență a ovarelor la tratamentul de stimulare, rezultate mai slabe la FIV (-30%), un risc mai mare de avort spontan (+33%) și complicații mai frecvente ale sarcinii (diabet, hipertensiune, prematuritate, cezariană).
Specialistul în infertilitate va stabili cel mai eficient protocol în cazul dumneavoastră. Pentru copilul nenăscut, obezitatea mamei prezintă un risc suplimentar de malformație fetală și obezitate.
Un specialist în infertilitate va fi capabil să analizeze toți factorii care țin de stilul de viață ce v-ar putea afecta capacitatea de a rămâne însărcinată, așa că e bine să răspundeți cu sinceritate la întrebările sale, pentru a beneficia de cele mai bune soluții:
Momentul de maximă fertilitate al femeii este în preajma ovulaţiei. Aceasta se produce în general în ziua a 14-a a ciclului menstrual (în cazul în care ciclul are 28 de zile). Ovulul matur supravieţuieşte 24 de ore, în timp ce spermatozoizii supravieţuiesc în general 48-72 de ore în corpul femeii, după contactul sexual. Deci ar trebui să aveți contact sexual în fiecare zi începând cu 1-2 zile înaintea ovulaţiei şi 1-2 zile după ovulaţie.
Cheia este aprecierea momentului ovulaţiei. Dacă aveți menstruaţia la un număr fix de zile (de exemplu la 35 de zile) puteți afla momentul ovulaţiei scăzând 14 zile de la data la care ştiți că vă vine ciclul. În cazul menstruațiilor neregulate este destul de dificil, dar există câteva metode eficiente.
Aici intervine medicul specialist în infertilitate care vă va instrui cum să faceți acest lucru.
În cele mai multe cazuri, infertilitatea masculină este cauzată de probleme legate de calitatea spermei, numărul de spermatozoizi sau motilitatea lor. Specialistul în infertilitate are experiență în acest domeniu și poate realiza investigații specifice.
Apoi, mai pot exista cauze medicale precum varicocelul, defecte ale tubelor care transportă sperma, infecții (inclusiv boli cu transmitere sexuală), boli cronice (de exemplu insuficiența renală, boala celiacă), defecte cromozomiale, dezechilibre hormonale sau tumori.
Tot cauze de infertilitate masculină mai pot fi tratamentele cu anumite medicamente sau chiar unii factori de mediu sau stilul de viață. Expunerea la chimicale industriale timp îndelungat, la metale grele sau radiații ori supraîncălzirea testiculelor (prin folosirea frecventă de saune sau băi fierbinți, purtarea de haine strâmte, statul în șezut pe perioade lungi de timp), toate acestea pot duce la scăderea numărului de spermatozoizi și implicit la infertilitate.
Dacă sunt tratate la timp, toate cele trei infecţii cu bacteriile „C.U.M.” pot fi împiedicate să producă infertilitatea.
Infecţia cu Chlamydia este o boală „tăcută” ce provoacă o disfuncţionalitate a pavilionului tubar (punctul de întâlnire al spermatozoidului cu ovulul).
La fel evoluează şi alte celelalte două infecţii genitale: cu Mycoplasma şi Ureaplasma, cu deosebirea că acestea provoacă şi o altă complicaţie: leziuni ale colului uterin.
În spatele unor denumiri ceva mai complicate se ascund niște dușmani microscopici, dar periculoși pentru sănătatea și fertilitatea ta!
Endometrioza, una dintre cauzele infertilității ce are nevoie de atenția unui specialist – constă în creşterea anormală a celulelor endometriale (celulele care se desprind de pereţii uterului în fiecare lună la menstruaţie) în afara uterului, ale cărei simptome constau în principal în dureri pelvine înainte de menstruație, dar şi în timpul actului sexual, la urinare sau în timpul tranzitului intestinal.
Sunt cauzate de o infecţie nedepistată şi netratată (cum este de exemplu Clamydia, anexita etc.). În cele mai multe dintre cazuri, unele dintre primele analize recomandate de medicul specialist în infertilitate sunt cele care să evalueze starea trompelor uterine, pentru că dacă acestea sunt înfundate si blocate, sarcina nu se poate obține decât cu ajutorul fertilizării in vitro, cea mai complexa procedură de reproducere umană asistată.
Un alt motiv care vă poate trimite la specialistul în infertilitate este uterul poziţionat anormal, prea mic sau înconjurat de aderenţe, cauzate de posibile infecţii genitale.
În cazul în care se dovedește, în urma investigațiilor, că singura variantă cu ajutorul căreia veți putea obține o sarcină este fertilizarea in vitro, aceasta trebuie efectuată într-o clinică de specialitate, care realizează frecvent proceduri de reproducere umană asistată medical.