Insuficiența ovariană reprezintă pierderea potențialului reproductiv al ovarelor, prin reducerea numărului de foliculi ovarieni și de ovule. Astfel, este afectată fertilitatea, care scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă.
„Există două tipuri de insuficiență ovariană: există o insuficiență ovariană naturală care survine după 40 de ani. Acum, suntem în perioada în care multe femei se găndesc să rămână gravide prima dată la 40, 40 și ceva de ani și nu înțeleg de ce nu se poate și tot caută motive pentru acest fenomen. Numai că este ceva natural. Nu discutăm de insuficiență ovară prematură la femei peste 40 de ani.
Insuficiență ovară prematură înseamnă infertilitate scăzută sau chiar menopauză înainte de vârsta de 40 de ani, prin definiție. După 40 de ani, este un proces absolut natural. Trebuie să știm că fertilitatea oricărei femei scade după vârsta de 35 de ani pe o curbă destul de abruptă. Și aceste este un fenomen natural.
Există insuficiență ovariană și la femei de 20 și ceva de ani. Această situație apare în sindromul Turner de exemplu, o boală genetică. Aceste femei pot să nu aibă deloc menstruație, adică să nu aibă deloc ovocite în ovare. Dar de cele mai multe ori au, ele intră la pubertate un pic mai târziu și intră la menopauză sub vârsta de 30 de ani. Și la femeile cu boli autoimune menopauza se poate instala precoce, la sub 35 de ani.
Există și niște factori genetici necunoscuți pentru asta și se observă o agregare familială. Sunt femei care vin la mine la consultație și îmi spun: și mama a intrat la menopauză la 35 de ani. De exemplu, pentru aceste femeie, 32 de ani este târziu pentru obținerea unei sarcini.
Trebuie să știm că, de la vârsta la care femeia intră la menopauză scădem 6 ani și obținem vârsta medie la care fertlitatea este extrem de afectată și apariția sarcinii este extrem de improbabilă. De exemplu, dacă o femeie intră la 50 de ani la menopauză, la 44 de ani, deja ea nu mai este fertilă. Dacă o femeie intră în menopauză precoce, la 40 de ani, deja la 34 de ani, a pierdut trenul. Acest lucru se poate vedea și la ecografie, pentru că, pe lângă AMH-ul care e o analiză de sânge și arată rezerva ovariană, și ecografic vedem niște ovare mai mici, cu mai puțini foliculi.
Dacă observăm acest lucru ecografic la o femeie tânără, îi recomandăm AMH-ul ca să avem o imagine completă și o să-i dăm un sfat despre ce să facă pe viitor.
Când îi spui unei femei de 26 de ani că mai are foarte puține ovule, AMH-ul este foarte mic, fertilitatea este deja scăzută și ea poate este studentă, e foarte dificil. Dar din fericire, acum există posibilitatea congelării ovulelor la o vârstă tânără” ne-a declarat în interviul video dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, expert FIV.
Dr. Dorina Codreanu este un medic cu experiență în domeniul ginecologiei, dar și al fertilizării in vitro: este lector și membru al comisiei de examinare pentru formarea specialiștilor în infertilitate și reproducere umană asistată în cadrul programului de pregătire postuniversitară a medicilor specialiști; membru fondator al Societății Române de Medicină Reproductivă; membru activ al Societății Europene de Reproducere Umană şi Embriologie; membru al Societății Americane de Medicină Reproductivă și autor al Ghidului Clinic „Nașterea prematură”.