Afecțiunile neurologice nu iartă nici oamenii tineri. Spre exemplu, una dintre bolile greu de diagnosticat de către medicii neurologi din cauza simptomelor multiple dar tranzitorii este scleroza multiplă. Deși este considerată ca fiind o boală a tinerilor, scleroza multiplă poate afecta chiar și copii sau seniori. ”Vârsta generală a debutului manifestărilor sclerozei multipe este între 29-33 de ani, dar această plajă este mult mai largă, de la 10 la 59 de ani” a explicat dr. Irene Davidescu, medic primar neurolog.
Conform definiției medicale scleroza multiplă face parte din categoria afecţiunilor autoimune. Are potenţial invalidant. Este o afecţiune în care sistemul imunitar atacă mielina (n.r. teaca ce învelește fibra nervoasă), cauzând astfel probleme de „comunicare” între creier şi celelalte zone ale corpului.
Ce se poate întâmpla în lipsa tratamentului cu pacientul cu scleroză multiplă? ”În absenţa monitorizării de către medicul neurolog şi lipsa tratamentului specific pentru pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă pot conduce la instalarea dizabilității precoce”
Deoarece simptomele și semnele sclerozei multiple sunt deosebit de variate și au durată diferită, afecțiunea autoimună este greu de diagnosticat. Se necesită teste și analize repetate în multe cazuri. „Sistemul nervos central poate fi afectat la orice nivel (emisfere cerebrale, cerebel – creierul mic, trunchi cerebral, nervi cranieni, măduva spinării). Simptomele, care la început apar și dispar total apoi doar parțial, vor fi dictate de sediul leziunilor inflamatorii și demielinizante pentru formele de scleroză multiplă incipiente sau active, reprezentând recăderi ale bolii, numite pusee sau atacuri„ a mai explicat dr. Irene Davidescu, medic primar neurolog. Iată câteva simptome:
”Pe măsură ce leziunile neurodegenerative secundare pierderilor axonale prezente în formele progresive avansează, vor apărea simptome cu caracter permanent” a mai adăugat dr. Irene Davidescu.
Consultant de specialitate: Dr. Irene Davidescu, medic neurolog