Ce tratamente sunt recomandate în cazul unui accident vascular cerebral ischemic?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce tratamente sunt recomandate în cazul unui accident vascular cerebral ischemic?

Accidentul vascular cerebral ischemic acut este o urgență medicală majoră care poate duce la deces sau poate provoca sechele neurologice permanente dacă pacientul nu primește tratamentul potrivit în timp util. Un AVC ischemic apare atunci când circulația la nivelul creierului este parțial blocată, de cele mai multe ori din cauza formării unui cheag (tromb) într-un vas de sânge.

Semnele unui accident vascular cerebral ischemic

Ischemia cerebrală se manifestă prin semne destul de ușor de observat, de aceea este important să le recunoaștem și să cerem ajutor medical de urgență.

Persoana afectată prezintă brusc asimetrie facială, vizibilă mai ales la nivelul gurii, nu poate ridica brațele la același nivel și manifestă tulburări de vorbire.

Imediat ce observăm aceste manifestări clinice, trebuie să sunăm la 112, astfel încât pacientul să ajungă cât mai repede la un Compartiment de Primiri Urgențe, unde să poată primi îngrijiri medicale potrivite.

Ce este tromboliza intravenoasă

În cazul unui accident vascular cerebral ischemic, dacă pacientul ajunge la spital în așa-numita „fereastră terapeutică”, adică în cel mult patru ore și jumătate de la apariția semnelor de AVC, se poate realiza tromboliza intravenoasă.

Procedura reprezintă un tratament modern, eficient dacă este administrat la timp, sub supravegherea unui personal medical calificat și dacă pacientul nu are contraindicații.

Tromboliza presupune administrarea prin perfuzie a unei substanțe trombolitice, care permite dizolvarea cheagului de sânge format și ajută astfel la restabilirea circulației normale la nivel cerebral, astfel încât țesutul cerebral parțial ischemiat să nu se mai necrozeze.

Astfel, pot fi prevenite instalarea unor sechele neurologice ireversibile și apariția unor complicații care pot duce la deces. Semnele și simptomele accidentului vascular cerebral sunt ameliorate rapid, iar pacientul se poate recupera mai ușor.

Pentru prevenirea efectelor secundare care pot să apară în timpul administrării tratamentului, precum hemoragia cerebrală, pacientul trebuie să fie permanent monitorizat de un personal medical experimentat, care să poată interveni imediat, dacă este necesar.

Tratamentul prin tromboliză nu este eficient în cazuri foarte grave, când s-au produs deja leziuni cerebrale severe și nu poate fi administrat în caz de accident vascular cerebral hemoragic.

De asemenea, tromboliza este contraindicată în cazul unor afecțiuni asociate – boli cardiovasculare, gastrointestinale sau cerebrale –, de aceea este important ca pacientul să beneficieze mai întâi de o evaluare completă, rapidă, a stării de sănătate, înainte de începerea tratamentului.

În anumite situații, singurul tratament posibil în cazul unui accident vascular cerebral rămâne trombectomia, adică îndepărtarea mecanică a cheagului de sânge.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București în care se poate administra tromboliză intravenoasă pentru pacienții diagnosticați cu accident vascular cerebral ischemic acut.

Înainte de recomandarea tratamentului, pacientul cu semne și simptome de AVC va beneficia de o evaluare medicală completă în Compartimentul de Primiri Urgențe, realizată de medici urgentiști cu experiență, care au acces la echipamente imagistice performante pentru diagnostic. Aceștia colaborează cu un medic neurolog, care, în urma analizării rezultatelor, poate recomanda tromboliza sau, dacă acest tratament nu este potrivit, va indica o altă procedură terapeutică.

Pacientul care ajunge la Spitalul Clinic SANADOR cu accident vascular cerebral ischemic va fi internat pe Secția de Neurologie, unde va beneficia de tratament și de monitorizare constantă. Ulterior, va avea acces la consult și la proceduri de reabilitare medicală, în Departamentul de Recuperare și Medicină Fizică al Spitalului Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult