Pacienții cu gută au un nivel crescut de acid uric, care rezultă în urma consumului de alimente precum carne roșie, organe și fructe de mare, motiv pentru care trebuie să învețe să mențină acidul uric la un nivel optim, adică sub 6mg/dL. Pentru a face asta, Arthritis Foundation recomandă evitarea alcoolului (bere și lichior), sucurilor carbogazoase, organelor, peștelui și fructelor de mare precum anșoa, sardine, hering, cod. Iată cum ar trebui să arate dieta pentru gută și meniul pe o săptămână.
Dieta pentru gută: meniu pe 7 zile
Descoperă în continuare un meniu prietenos pacienților cu gută. Iată ce să mănânci în următoarele 7 zile.
Luni
- Mic dejun: iaurt grecesc cu ovăz și 30g de fructe de pădure
- Prânz: salată cu quinoa, ouă fierte și legume proaspete
- Cină: paste integrale cu piept de pui, spanac, ardei gras și brânză feta slabă
Marți
- Mic dejun: smoothie din 74g afine, 15g spanac, 59ml iaurt grecesc și 59ml lapte slab
- Prânz: sandwich din pâine integrală cu ouă și salată
- Cină: piept de pui cu legume și orez brun
Miercuri
- Mic dejun: 27g ovăz, 59ml iaurt grecesc, 79ml lapte slab, 14g semințe de chia, 31g fructe de pădure, o linguriță de extract de vanilie, totul lăsat la frigider peste noapte
- Prânz: năut cu legume proaspete și lipii integrale
- Cină: somon la cuptor cu ierburi, sparanghel și roșii cherry
Joi
- Mic dejun: budincă de chia lăsată peste noapte- 28g semințe de chia, 240ml iaurt grecesc, 1/2 linguriță extract de vanilie și fructe feliate.
- Prânz: somonul rămas cu salată
- Cină: salată cu quinoa, spanac, vânătă și brânză feta
Vineri
- Mic dejun: toast cu căpșuni
- Prânz: sandwich integral cu ouă și salată
- Cină: tofu cu legume și orez brun
Sâmbătă
- Mic dejun: frittata cu ciuperci și zucchini
- Prânz: tofu cu legume și orez brun
- Cină: burger de pui cu salată proaspătă
Duminică
- Mic dejun: omletă din două ouă cu spanac și ciuperci
- Prânz: năut cu legume proaspete și lipii integrale
- Cină: tacos cu ouă jumări- ouă jumări cu spanac și ardei gras în tortilla integrală.