Chiar dacă este un semn atipic și destul de rar întâlnit, eructația persistentă (râgâiala) sau excesul de aer din stomac ar putea semnala ocluzia intestinală (blocajul sau diminuarea tranzitului intestinal), ca urmare a prezenței unei tumori pe colon. Este și cazul unei femei de 25 de ani din Florida, care a descoperit că are cancer de colon în stadiul 3 după ce a mers la medic din cauza eructației în exces și a refluxului gastroesofagian cu care se confrunta.
„Râgâiam de 5-10 ori pe zi, ceea ce nu era normal în cazul meu”, a declarat femeia într-un interviu pentru NeedtoKnow. Cu toate acestea, femeia nu a mers atunci la medic, ci a ignorat simptomul. Până când și-au făcut apariția și alte manifestări îngrijorătoare: durere la defecație, lipsa poftei de mâncare, reflux gastroesofagian.
Fiind asistentă medicală, femeia a suspectat că simptomele ei pot sugera ocluzia intestinală, iar examenul computer tomograf i-a confirmat bănuiala. Mai mult decât atât, a descoperit că ocluzia era cauzată de o tumoră în intestinul gros, femeia fiind diagnosticată cu cancer de colon în stadiul 3.
„Eructația excesivă nu se regăsește de obicei pe lista simptomelor specifice cancerului de colon, însă medicul meu oncolog mi-a spus că cel mai probabil a fost semnul de debut al bolii la mine, urmat de refluxul gastroesofagian”, a adăugat femeia, care între timp a fost operată de cancer de colon și în prezent urmează ședințe de chimioterapie.
„Tot ce apare nou la modul în care vă simțiți, chiar dacă e considerat un lucru normal, ar trebui să vă pună pe gânduri. Eu am crezut că eructația nu e ceva ce poate semnala o problemă de sănătate, că e un lucru normal. Dar iată că este important să ne ascultăm corpul”, a adăugat femeia.
Specialiștii spun că eructația nu face parte din tabloul semnelor și simptomelor specifice de cancer de colon.
„Majoritatea pacienților diagnosticați cu cancer de colon au puține semne, mai ales în primele stadii de boală, iar eructația excesivă nu se numără printre acestea. În rarele cazuri când eructația este legată de cancerul de colon, cel mai probabil survine pe fondul unui blocaj intestinal”, a declarat medicul chirurg oncolog Anton Bilchik pentru health.com.
În astfel de situații, persoana în cauză se mai poate confrunta cu simptome precum: greață, vărsături, dureri abdominale puternice, senzație de preaplin imediat după masă, acid reflux.
Totuși, medicii spun că acest simptom neobișnuit, respectiv eructația excesivă, ar putea apărea mai frecvent la persoanele cu cancer de colon stâng (de regulă diagnosticate la vârste tinere), unde există risc mai mare de blocaj intestinal.
„Porțiunea stângă a colonului este mai îngustă decât cea dreaptă, fiind mai probabil ca în această porțiune a intestinului să se creeze un blocaj”, explică medicul gastroenterolog Tiago Bianchi.
Alte semne și simptome ale cancerului de colon sunt:
Deși pot fi specifice altor afecțiuni – precum hemoroizii, infecțiile, sindromul de colon iritabil sau boala inflamatorie intestinală -, aceste simptome sunt îngrijorătoare și trebuie semnalate medicului.
Specialiștii avertizează că astfel de simptome nu trebuie trecute cu vederea, mai ales că numărul cazurilor de cancer de colon în rândul persoanelor cu vârsta sub 55 de ani este în continuă creștere. În prezent, până la 20% din cazurile de cancer colorectal sunt depistate la persoanele cu vârsta sub 50 de ani, arată statisticile.
Creșterea alarmantă a numărului de cazuri de cancer de colon la persoanele tinere este, potrivit specialiștilor, o consecință a mai multor factori – genetici, de mediu și alimentari.
Dacă în privința factorilor genetici nu pot fi luate măsuri preventive, nu același lucru se poate spune despre factorii de mediu și cei alimentari. Spre exemplu, renunțarea la fumat și alcool este o strategie care s-a demonstrat că poate reduce riscul de cancer.
De asemenea, o alimentație curată, din care să lipsească alimentele prăjite, foarte grase, ultraprocesate, dar în care abundă legumele și fructele proaspete, cerealele integrale, carnea slabă și apa este o altă metodă prin care putem să ne reducem riscul de îmbolnăvire.