Greșeli care ne îmbolnăvesc rinichii

Facem fără să vrem greșeli care ne îmbolnăvesc rinichii.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Iată câteva greșeli care ne îmbolnăvesc rinichii, în opinia Conf. dr. Marcian Manu, medic urolog la Spitalul Sanador, idei împărtășite într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă doctore LIVE. 

Una dintre greșeli este hipohidratarea, dar și hiperhidratarea poate fi periculoasă. Hidratrarea presupune totalitatea lichidelor, nu doar apă: supă, ceai, sucuri, bere. Toate aceste toxine care se elimină prin rinchi, se elimină datorită elasticității rinichiului de a le concentra într-un volum în mililitri. Prin rinichi trece – într-un minut – un sfert din debitul sanguin, rinichiul având o perfuzie vasculară extraordinară, din care el filtrează și elimină foarte puțin.

Noi eliminăm în jur de 1500 de ml de urină în 24 de ore. Dacă această cantitate scade foarte mult, concentrația substanțelor toxice trebuie să se realizeze la un prag foarte ridicat, într-o cantitate foarte mică de lichid. Pe timp îndelungat, acest lucru poate deveni foarte periculos, petru că la un moment dat nu se vor mai elimina aceste substanțe.

Hiperhidratarea, adică un consum ridicat de lichide, care duce la suprasolicitarea rinichiului, adică hiperfiltrație. Acest fenomen poate apărea la rinichiul unic, atunci când ingeră prea multe lichide. E ca și cum printr-o sită pot trece un litru sau doi litri, iar pentru organism nu este același lucru.

De ce este important să mergem la toaletă în mod corect pentru sănătatea rinichilor?

O altă greșeală ce ne poate îmbolnăvi rinichii o reprezintă abținerea de la a urina. Aceasta duce la o presiune pe vezica urinară, care se răsfrânge în amonte spre rinichi, ducând la hidronefroză sau distensia rinichilor. Aceasta, repetată timp îndelungat, reprezintă un factor favorizant pentru infecțiile urinare și pentru scăderea funcției renale.

Un alt pericol este tratarea cu superficialitate a bolilor rinichilor, neglijența acestora ce pot duce, în timp, la degradarea funcției renale sau insuficiență renală cronică.

Tutunul, excesul de alcool, cafea, proteină, sare sau medicamente, toate, pe termen lung pot duce la degradarea funcției renale și la apariția unor boli cronice ce vizează funcționarea rinichilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conferențiar Universitar Doctor - Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, doctor în științe medicale, consideră că urologia este una dintre cele mai complexe specialități, dacă nu chiar cea mai complexă, pentru că îmbină o latură chirurgicală deosebit de vastă, care înseamnă ...
citește mai mult
20 de surse de proteină pentru penis
20 de surse de proteină pentru penis