Ai tenul gras, lucios, dar știi că trebuie să folosești cremă de protecție solară pentru a evita arsurile solare și mult temutul cancer de piele. Cum alegi cea mai bună cremă de protecție solară pentru tenul gras și la ce ingrediente trebuie să fii atentă? Descoperă câteva sfaturi utile mai jos!
Medicii dermatologi nu contenesc să ne spună că este esențial să folosim cremă de protecție solară. Dar cum procedăm dacă avem tenul gras, sensibil și predispus la acnee? Ce tip de cremă de fotoprotecție se potrivește tenului lipicios și „mofturos”?
În primul rând, spun experții, trebuie să evităm cremele cu ingrediente ocluzive, cum sunt uleiurile, petrolatum și siliconul. Acestea creează o barieră fizică la suprafața pielii pentru a reține umiditatea, dar pot accentua luciul și senzația de gras pe piele, fiind totodată resimțite ca o mască atunci când aplicăm și machiaj.
Iată în schimb care sunt recomandările dermatologului pentru a alege cea mai bună cremă de protecție solară pentru tenul gras:
Crema de protecție solară cu SPF ridicat este esențială nu doar vara, ci în orice anotimp. Totuși, mulți ne îndreptăm atenția asupra acestui produs cosmetic doar în sezonul estival, când mergem la mare. Lucru deloc indicat, deoarece radiațiile ultraviolete sunt active tot timpul anului și nu ne „iartă” pielea!
Diferența dintre cremele normale și cele de protecție solară este una majoră. Crema de protecție solară scade cu cel puțin 50% riscul de cancer de piele, dacă este aplică corect și în cantitate suficientă.
Majoritatea persoanelor nu folosesc suficientă cremă de protecţie solară. Deși nu există o cantitate standard ce trebuie aplicată, căci depinde de textura cremei şi de cel care o foloseşte, trebuie acoperit tot corpul, iar produsul trebuie masat până intră în piele.
Crema de protecţie solară nu se ia pe vârful degetelor şi se pune pe piele, ci se toarnă o cantitate generoasă în palme sau de-a lungul a două degete şi se masează.
Nu te zgârci în privința cantității! Pe față se aplică echivalentul unei lingurițe de cremă, iar pentru corp, echivalentul unei linguri de cremă (30 de grame).
Specialiştii spun că nu vei risca niciodată să pui prea multă cremă, dar prea puţină da. Nu uita să te dai cu cremă pe zonele corpului expuse la soare chiar şi atunci când nu eşti la plajă – față, urechi, buze, scalp (în cazul bărbaților cu chelie), brațe, picioare, gât etc.
Atenție și la termenul de valabilitate al cremei de protecție! Vezi aici ce se întâmplă dacă folosești cremă de protecție solară expirată.
Apoi, crema de fotoprotecție joacă un rol important și în prevenirea dureroaselor arsuri solare, prin blocarea razelor UV.
Dincolo de efectele imediate și de neplăcerile pe care le poate da o arsură solară, specialiștii dermatologi avertizează asupra gravității acestor leziuni ale pielii. Studiile arată că o arsură solară produsă la vârsta copilăriei dublează riscul de cancer de piele la vârstă adultă.
Din păcate, tinerilor le intră informația pe o ureche și le iese pe cealaltă… Nu țin cont de acest avertisment, cred că tinerețea este veșnică și că niciodată nu vor avea probleme cu pielea.
Medicii spun însă că au întâlnit cazuri de melanom, cel mai agresiv tip de cancer de piele, chiar și la 14-15 ani, deci foarte devreme.