Urina spumoasă este adesea rezultatul unui jet urinar puternic, dar sunt și situații când acest simptom poate ascunde o suferință a rinichilor, hipertensiune sau chiar diabet.
În mod normal, urina trebuie să aibă culoare galben deschis. Dacă este transparentă, poate fi un semn că bei prea multă apă, iar dacă are o culoare galben închis sau chiar maronie, e posibil să fii deshidratat sau să ai probleme cu ficatul. Citește aici mai multe despre culoarea urinei și afecțiunile pe care le poate ascunde.
Dacă urina spumoasă este un simptom care persistă de mai multe zile și este însoțită de alte manifestări, programează cât de curând un consult la medic pentru a afla care este cauza și cum se tratează.
Urina spumoasă poate fi un semn de boală când persistă sau se agravează și mai ales dacă apar și alte simptome. Printre aceste manifestări care pot sugera existența unei afecțiuni se numără:
În afară de jetul urinar puternic și rapid, urina spumoasă de culoare închisă este frecvent o consecință a deshidratării. În lipsa lichidelor care să dilueze anumite substanțe din urină, cum ar fi proteinele, se formează spuma. Proteinele au proprietăți surfactante și, în cantitate mare, duc la apariția spumei în urină.
Proteinuria sau albuminuria (prezența proteinelor în urină) poate fi însă și un semn timpuriu al bolilor de rinichi, mai ales dacă există un istoric familial de hipertensiune, diabet sau boală cronică de rinichi și apar și simptome precum mâncărimi pe piele, umflarea picioarelor, urinarea frecventă sau oboseala inexplicabilă.
Amiloidoza este la rândul ei o posibilă cauză a urinei spumoase, la fel și diabetul. În acest caz, persoana afectată prezintă valori ridicate atât ale proteinelor în urină, cât și ale creatininei.
Și hipertensiunea poate afecta buna funcționare a rinichilor, cauzând urina spumoasă. Mare atenție la acest simptome dacă sunteți însărcinată – poate semnala preeclampsia, o complicație serioasă strict asociată sarcinii, în care creșterea tensiunii arteriale se însoțește de afectarea mai multor organe vitale: rinichi, cord, vase de sânge, ochi, ficat, creier.
Excesul de proteine în urină poate fi și o consecință a unei infecții cronice, cum ar fi hepatita sau infecția cu HIV, sau a unei boli autoimune (cum este lupusul), precum și a administrării pe termen lung de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau a medicamentelor cu fenazopiridină, care au efect analgezic în infecțiile de tract urinar.
O cauză mai rar întâlnită a urinei spumoase este ejacularea retrogradă, o afecțiune care constă în proiectarea spermei către vezica urinară, în loc să iasă afară, prin canalul uretral.
Nu în ultimul rând, urina spumoasă poate fi semn de mielom multiplu, dar acest lucru se întâmplă extrem de rar. Alte simptome care apar în această situație sunt durerile de oase, constipația, lipsa poftei de mâncare, scăderea bruscă în greutate, setea excesivă.
În concluzie, urina spumoasă nu este, de cele mai multe ori, un simptom alarmant, dar trebuie acordată atenție și altor manifestări pe care le dă corpul și, dacă există motive de îngrijorare, să ne adresăm medicului pentru un set complet de analize și un diagnostic corect.
Surse: healthline.com, womenshealthmag.com, medicalnewstoday.com