Simți că-ți „fierbe” capul, tremuri și transpiri abundent? Verifică-ți tiroida!

  • Publicat:
Simți că-ți „fierbe” capul, tremuri și transpiri abundent? Verifică-ți tiroida!
Foto: Shutterstock

Temperaturile crescute din timpul verii sunt o armă cu două tăișuri. Pe de o parte ne bucurăm de ele, mai ales dacă suntem în concediu, la mare, absorbind razele solare de la primele ore ale dimineții, care ne conferă mult-doritul bronz. Pe de altă parte, ne lasă fără energie, amețiți și cu o senzație că ne „fierbe” capul. Transpirăm peste tot și ne tremură mâinile incontrolabil. Însă astfel de simptome pot ascunde și alte probleme, care necesită atenție medicală!

Citește și: Varicele se agravează în timpul verii! Ce alte boli pot fi „deranjate” de caniculă

Deși transpirația abundentă este un răspuns perfect normal al corpului la temperaturile crescute, sunt situații când hipotalamusul – „termostatul” care reglează temperatura corporală – nu face față și apar o serie de simptome: cap fierbinte, greu, care ai senzația că „fierbe”, dureri de cap, tremurături, greață, amețeală, leșin, slăbiciune. Deshidratarea și consumul anumitor băuturi pot fi posibile cauze, dar sunt și afecțiuni medicale ce se pot manifesta astfel.

Atenție la cofeină și alcool în timpul verii

Senzația de căldură în tot corpul, cu precădere la nivelul capului, tremurăturile, agitația, slăbiciunea și amețeala pot fi simptome cauzate de excesul de alcool sau cofeină. Acestea sunt diuretice, deci te fac să urinezi mai des, ceea ce poate duce la deshidratare.

Ține cont că nu doar cafeaua conține cofeină, ci și ciocolata amăruie sau anumite ceaiuri (ceaiul verde, alb, negru, matcha).

Citește și: Cum te răcoreşti pe caniculă fără aer condiționat. 10 trucuri care nu dau greş

Menopauza, motivul pentru care ai capul „fierbinte”

Fluctuațiile hormonale la menopauză – în special scăderea nivelului de estrogen – sunt de asemenea posibile cauze ale senzației de „fierbințeală” în tot corpul, mai ales în partea superioară.

Alte semne de menopauză, în afară de supărătoarele bufeuri, sunt menstruațiile neregulate, transpirația excesivă în timpul nopții, uscăciunea vaginală, subțirea și căderea părului.

Pentru a ține sub control astfel de simptome neplăcute la menopauză, poți lua în considerare terapia de substituție hormonală, dar și anumite terapii alternative, cum ar fi uleiul de primulă (luminița nopții). Cere însă întotdeauna sfatul medicului pentru a te asigura că iei cea mai bună decizie.

Citește și: Amețeala și lipsa de energie în timpul verii – cauze și soluții

Îți „fierbe” capul? Poți avea tiroida hiperactivă

O altă cauză a capului „fierbinte” poate fi tiroida prea activă sau hipotiroidia. Când tiroida produce hormoni în exces, aceștia „îți mănâncă” energia și apar și alte simptome, precum: ritm cardiac accelerat, transpirație abundentă, tremurături ale mâinilor, intoleranță la căldură și scădere involuntară în greutate.

Dacă suspectezi că simptomele tale pot fi o consecință a funcționării anormale a tiroidei, nu întârzia vizita la medic pentru un set de analize de sânge care te pot lămuri. Hipertiroidia poate fi tratată cu medicamente eficiente.

Citește și: De ce se umflă picioarele vara. 5 semnale de alarmă că trebuie să ajungi la medic

Cap greu și fierbinte? Atenție la epuizarea termică!

Insolația și accidentul vascular cerebral cauzat de caniculă pot fi de asemenea motive ale durerilor de cap puternice, însoțite de senzația de „fierbințeală”.

Expunerea prelungită la soarele puternic, umiditatea crescută, îmbrăcămintea nepotrivită, consumul de alcool și deshidratarea sunt principalele cauze ale stresului termic care poate declanșa astfel de afecțiuni grave în timpul verii.

Alte semne că corpul nu reușește să își mențină temperatura internă sunt greața, crampele musculare, oboseala, amețeala, confuzia și senzația de leșin.

Citește și: Alimente și băuturi care te fac să transpiri excesiv și să miroși urât

Deshidratarea te supraîncălzește

Poate cea mai frecventă cauză a senzației de cap greu, fierbinte este deshidratarea cauzată de consumul insuficient de apă sau, din contră, de consumul excesiv de alcool și cafea.

Atenție și la medicamente! Spre exemplu, diureticele și pastilele pentru scăderea tensiunii pot avea ca efect secundar deshidratarea.

Vasele de sânge din creier se contractă atunci când suntem deshidratați, motiv pentru care apar dureri de cap puternice și valuri de căldură resimțite în tot corpul, dar cu precădere la nivelul capului.

Alte semne ale deshidratării sunt amețeala, gura uscată, crampele musculare, oboseala și palpitațiile.

Specialiștii recomandă să consumăm minimum 2 litri de apă zilnic, chiar mai mult în timpul verii, când temperaturile sunt foarte crescute și transpirăm abundent.

Nu neglijați nici alimentația corectă! Consumați cât mai des fructe și legume proaspete, care conțin foarte multă apă.

Citește și: Băutura care te deshidratează cel mai mult vara. Ce semne îți dă corpul când ești deshidratat

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult