Colonul reprezintă penultima parte a intestinului gros, a cărui funcție este de extragere a apei și a sării din scaun înainte ca acesta să fie eliminat din organism. Deși cele mai cunoscute afecțiuni care îl vizează sunt sindromul colonului iritabil și cancerul de colon, nu sunt și singurele care îl împiedică să funcționeze în mod corect.
Aflăm de la dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, care sunt cele mai frecvente boli ale colonului, dar și semnele prin care pot fi recunoscute.
Cancerul colorectal apare atunci când se formează tumori în mucoasa intestinului gros, afecțiunea fiind comună atât la bărbați, cât și la femei. Riscul de a dezvolta cancer colorectal crește la ambele categorii după vârsta de 50 de ani, însă este crescut și dacă o persoană prezintă polipi colorectali, dacă are antecedente familiale de cancer colorectal, colită ulceroasă sau boală Crohn, dacă are o alimentație bogată în grăsimi sau dacă fumează.
Pentru că este posibil ca în fază incipientă cancerul colorectal să nu aibă simptome, testele screening sunt deosebit de importante. Aceste teste includ analize ale sângelui prezent în scaun și colonoscopie, care reprezintă standardul de aur în diagnosticarea acestui tip de cancer.
Semnele și simptomele cancerului de colon includ:
Polipul este un țesut suplimentar care crește în colon și poate deveni canceros. Majoritatea polipilor nu sunt periculoși, dar nu poate fi ignorat faptul că unii se pot transforma în cancer ori că s-au transformat deja.
Pentru siguranță, odată identificați, polipii colonici sunt îndepărtați și testați. Îndepărtarea lor poate fi realizată chiar în timpul colonoscopiei.
Simptomele prezenței polipilor colonici sunt:
Colita ulcerativă este o boală care provoacă inflamații și răni (numite ulcere), în mucoasa rectului și a colonului. Este o patologie dintr-un grup de afecțiuni numite boli inflamatorii intestinale. Colita ulcerativă poate să apară la orice vârstă, însă mai frecvent între 15 și 30 de ani.
Cele mai comune simptome ale colitei ulcerative sunt:
Diverticulii sunt niște „punguțe” de mucoasă care ies prin orificii de mici dimensiuni din peretele colonului. Prezența mai multor diverticuli este denumită diverticuloză, afecțiune care de obicei apare după vârsta de 40 de ani. Dacă diverticulii se inflamează, boala se numește diverticulită.
Deși diverticuloza este o afecțiune foarte frecventă a colonului, diverticulii nu sunt periculoși. Statisticile arată că doar 20% dintre pacienți prezintă simptome, respectiv:
Acumularea de materii fecale și bacterii în punga diverticulară determină apariția unei inflamații a diverticulului, afecțiunea fiind numită diverticulită. În cazul unui puseu de diverticulită, simptomatologia devine zgomotoasă:
Sindromul intestinului sau colonului iritabil este una dintre cele mai frecvente boli ale colonului, afectând aproximativ de două ori mai multe femei decât bărbați. Este diagnosticat cel mai adesea la persoanele sub 45 de ani.
Cauza exactă a acestui sindrom nu se cunoaște și nici nu există un test specific pentru el. Medicul poate efectua teste pentru a se asigura că nu există alte boli, altfel spus se ajunge la diagnostic prin excludere. Majoritatea persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil își pot controla simptomele cu dietă, managementul stresului, probiotice și medicamente.
Semnele sindromului de intestin iritabil includ:
Tratamentul celor mai frecvente boli ale colonului variază foarte mult în funcție specificul și severitatea acestora și poate implica atât dietă, medicamente, cât și – în unele cazuri – intervenții chirurgicale.