Peste 62% din totalul deceselor din România sunt atribuite bolilor cardiovasculare – principala cauză: hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este o afecțiune caracterizată de prezența constantă a unor valori crescute ale tensiunii arteriale (TA) peste valoarea de 140/90mmHg.
În perioada verii, factori externi precum căldura și expunerea la soare pot amplifica aceste riscuri și pot afecta negativ pacienții cu hipertensiune arterială. Prin urmare, este important ca aceștia să ia măsuri de precauție pentru a-și menține tensiunea arterială sub control și a-și proteja sănătatea.
Aflăm ce anume crește riscul de hipertensiune arterială, care sunt simptomele, dar și pericolele la care sunt expuși pacienții în timpul verii de la dr. Valentin Leica, medic specialist cardiologie și medicină internă.
Hipertensiunea arterială nu dă simptome decât foarte târziu, când apar complicaţii, motiv pentru care mai este numită şi „ucigaşul silenţios”. Prin urmare, singura metodă sigură de a afla dacă suferi de această problemă de sănătate este măsurarea periodică a tensiunii arteriale.
Tensiunea arterială ideală este sub valoarea de 120/ 80 mmHg. Valorile peste 140/ 90 mmHg indică hipertensiune, iar cele sub 90 / 60 mmHg hipotensiune.
Iată care sunt posibilele simptome ale tensiunii crescute:
Hipertensiunea arterială reprezintă o afecțiune în care presiunea sângelui exercitată asupra pereților arterelor este mai mare decât nivelul normal. Aceasta poate fi clasificată în două categorii principale: hipertensiune arterială primară (esențială) și hipertensiune arterială secundară.
Hipertensiunea arterială primară este cea mai comună formă și nu are o cauză identificabilă. Pe de altă parte, hipertensiunea arterială secundară este cauzată de anumite afecțiuni medicale precum afecțiuni renale, tulburări endocrine sau utilizarea anumitor medicamente.
Factorii determinanți ai hipertensiunii arteriale includ:
Tensiunea arterială a unei persoane poate fi influențată și de stres (stresul determină producția în exces de cortizol și alte substanțe care afectează buna funcționare a organismului, inclusiv tensiunea arterială), dar și de alte afecțiuni medicale, precum boala renală cronică, diabetul zaharat sau problemele tiroidiene.
Vara poate fi o perioadă periculoasă pentru pacienții cu hipertensiune arterială din cauza factorilor de mediu specifici. Temperaturile ridicate și expunerea la soare pot avea un impact negativ asupra tensiunii arteriale.
Astfel, expunerea la temperaturi ridicate poate duce la o creștere a transpirației și, prin urmare, la deshidratare. Aceasta poate determina scăderea volumului de sânge și creșterea tensiunii arteriale.
Totodată, trebuie menționat că dacă în mod normal expunerea prelungită la soare poate determina vasodilatație și, în consecință, o scădere a tensiunii arteriale, pentru pacienții cu hipertensiune arterială, reacția organismului poate fi diferită și poate duce la o creștere a tensiunii arteriale.
Astfel, cu atât mai important este pe perioada verii pentru pacienții cu hipertensiune arterială să bea suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea și a menține volumul de sânge adecvat, dar și să evite expunerea prelungită la soare.
Pacienții ar trebui să opteze pentru activități fizice moderate și să evite antrenamentele solicitante în timpul zilelor caniculare și este obligatoriu să ia medicamentele prescrise de medicul curant și să respecte programul de administrare.
În cazul declanșării unei crize hipertensive este necesar ca pacientul să solicite ajutor medical de urgență!