Operația laparoscopică: 9 avantaje majore față de operațiile clasice

Fără cicatrici mari și durere post-operatorie, timp mai puțin în spital! Află care sunt avantajele laparoscopiei față de operația clasică, deschisă.
Operația laparoscopică: 9 avantaje majore față de operațiile clasice
Foto: Shutterstock

Concepută în anii ‘70 de medici ginecologi, operația laparoscopică (laparoscopia) constă în efectuarea unor mici incizii în peretele abdominal pentru a introduce în abdomen un laparoscop (un tub subțire, prevăzut în capăt cu o sursă de lumină și o mini-cameră video), precum și niște instrumente chirurgicale lungi și subțiri de 5-12 mm pentru a putea manipula și opera organele din abdomen.

De sute de ani, chirurgia deschisă a fost folosită pentru a trata o mare varietate de boli, de la afecțiuni relativ minore până la situații de urgență care pot pune viața pacientului în pericol. Cu toate acestea, în ultimele decenii, progresele apărute atât în ​​tehnologia, cât și în tehnicile utilizate în chirurgie au condus la crearea și evoluția unui tratament mai nou, inovator, minim-invaziv, cunoscut sub numele de chirurgie laparoscopică.

Mai multe detalii despre avantajele operației laparoscopice și modul în care se realizează, dar și despre afecțiunile care pot fi tratate prin această intervenție minim invazivă aflăm de la dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală.

Cum se realizează laparoscopia

Laparoscopia face posibilă vizualizarea diferitelor organe digestive (ficat, vezică biliară, intestin subțire, colon, rect, pancreas, stomac, esofag etc.), genitale (uter, ovare, trompe uterine) sau urinare. Calitatea imaginilor oferită de laparoscopie este ridicată și permite diagnosticarea exactă a diferitelor patologii sau chiar tratarea acestora cu trauma minima pentru organele sănătoase din jur, fără a fi nevoie să se deschidă abdomenul (laparotomie).

Laparoscopia se efectuează în spital, sub anestezie generală. Chirurgul începe prin a face o mică incizie în sau lângă ombilic pentru a introduce laparoscopul în abdomen. Vizualizarea imaginilor se face pe un ecran conectat la camera fixată pe sistemul optic.

Gazul (de obicei CO2) este apoi introdus în abdomen pentru a-l umfla, pentru a forma o cameră de lucru și a avea astfel mai multă vizibilitate și spațiu suficient pentru o eventuală intervenție.

Orice operație laparoscopică debutează cu explorarea întregii cavități abdominale cu camera video pentru a exclude alte probleme. Ulterior, chirurgul se concentrează pe zona afectată. În cazul laparoscopiei operatorii se fac și alte mici incizii pentru introducerea instrumentelor chirurgicale.

La finalul intervenției se scot instrumentele, se evacuează gazul și se închid inciziile cu cusături care se resorb (topesc), fără a fi necesară îndepărtarea lor.

Ce avantaje are operația laparoscopică față de operația clasică

Această tehnică are, evident, multe avantaje față de intervențiile chirurgicale clasice. Prin urmare, acestea din urmă sunt treptat înlocuite de tehnici laparoscopice sau endoscopice în toate ramurile.

Iată care sunt principalele avantaje ale chirurgiei laparoscopice:

  1. Operațiile se realizează fără a face o incizie mare, adică fără a se deschide abdomenul. Ulterior nu există nicio cicatrice chirurgicală mare pe piele. Toate operațiile laparoscopice se efectuează prin 3-5 orificii mici deschise, care nu lasă urme îngrijorătoare din punct de vedere estetic.
  2. Întrucât operațiile laparoscopice se efectuează după principiile microchirurgiei, în zona abdomenului și în zonele unde se operează în interiorul abdomenului se produce o afectare/traumă minimă, iar recuperarea este mai ușoară și mai rapidă.
  3. Riscul de sângerare în timpul operației laparoscopice este redus, deoarece dimensiunea inciziei efectuate este mult mai mică decât incizia mare care este făcută pentru intervenția chirurgicală deschisă și chiar și în aceste condiții, totul se vizualizează în cel mai mic detaliu cu ajutorul tehnologiei avansate a camerei video. Acest lucru reduce probabilitatea ca o transfuzie de sânge să fie necesară pentru a compensa pierderea de sânge.
  4. Precizia gesturilor chirurgului, datorată camerei video care se introduce în abdomen în timpul acestei proceduri, este net superioară.
  5. Expunerea organelor interne la contaminări venite din exterior este redusă semnificativ în operația laparoscopică comparativ cu operația deschisă, reducând astfel riscul de infecție postoperatorie.
  6. După operațiile laparoscopice, starea generală a pacientului este mai bună, deoarece durerile acestuia sunt mai puține. Necesitatea de a folosi analgezice (medicamente împotriva durerii) apare în foarte puține cazuri.
  7. Internarea în spital este mai scurtă după operația laparoscopică. De obicei, pacientul este externat în aceeași zi sau, după o operație laparoscopică pentru cancere, la 3-5 zile. Este mai ușor și mai rapid pentru acesta să se ridice și să revină la activitatea fizică normală. Deoarece peretele abdominal nu este deschis, pacientul își revine mai repede din toate punctele de vedere (mănâncă normal, merge, poate îndeplini sarcini din rutina zilnică de îngrijire).
  8. Tranzitul intestinal reintră în normal mult mai repede, ceea ce duce la o recuperare și o externare mult mai rapidă.
  9. Durata de refacere și timpul efectiv până la întoarcerea la locul de muncă sunt mult mai scurte, de numai 1-2 săptămâni, comparativ cu 4-6 în cazul operațiilor clasice.

Toate operațiile pot fi efectuate prin laparoscopie?

Majoritatea da; sigur nu toate! De fapt, totul depinde și de experiența chirurgului dumneavoastră. Discutați înainte toate aceste detalii.

La ora actuală, operația laparoscopică trebuie să fie un standard și majoritatea operațiilor abdominale ar trebui efectuate prin laparoscopie, fie că sunt urgențe (apendicită, peritonită) sau intervenții programate (de ex. extirparea unei tumori de colon, de rect, îndepărtarea chirurgicală a colecistului, tratamentul herniilor sau eventrațiilor).

În mâinile unui chirurg experimentat în chirurgia laparoscopică, operațiile mari pot fi realizate cu ușurință și în siguranță, fără risc diferit de reapariție a bolii în comparație cu operațiile clasice, deschise.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Octavian Popescu - Medic specialist chirurgie viscerală
Dr. Octavian Popescu este chirurg supraspecializat în oncologie şi operează, după o experienţă de 9 ani într-o clinică de oncologie şi chirurgie generală din Germania, la Spitalul Memorial Băneasa, Institutul We Care Surgery. Educaţie: 2006 - 2012, Universitatea de Medicină și Farmacie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult