5 moduri în care te îngrașă alcoolul. Dereglează hormonii și împiedică ficatul să metabolizeze grăsimea

Alcoolul îți perturbă echilibrul hormonal și capacitatea de a arde grăsimi, așa că te îngrași mai ușor. 
  • Publicat:
5 moduri în care te îngrașă alcoolul. Dereglează hormonii și împiedică ficatul să metabolizeze grăsimea
Foto: Envato

Consumul de alcool este nociv din numeroase puncte de vedere. Acesta nu numai că îți distruge ficatul și colonul și te expune unui risc crescut de diabet, ci poate fi și factorul care determină creșterea în greutate.

„Burta de bere” este primul lucru la care ne gândim atunci când aducem în discuție alcoolul și îngrășarea. Însă băuturile alcoolice au un mecanism complex prin care ne îngrașă. Iar primii afectați sunt hormonii, de care depind o mulțime de funcții importante în organism.

Află cum te îngrașă alcoolul și care este cantitatea considerată sigură pentru siluetă.

Cum te îngrașă alcoolul: îți dereglează hormonii

Consumul de alcool poate perturba semnificativ sistemul endocrin, în special nivelul de testosteron și estrogen. 

De asemenea, alcoolul poate afecta ritmul circadian, precum și nivelul cortizolului, hormonul de stres. Cortizolul produs în exces duce la o senzație exagerată de foame și are efect negativ și asupra metabolismului.

Ficatul e suprasolicitat de alcool, așa că arzi mai puține calorii

Alcoolul este o toxină pentru organism, motiv pentru care ficatul lucrează din greu pentru a-l metaboliza. Problema este că în acest mod atenția ficatului este direcționată spre metabolizarea acestor compuși toxici, în loc să metabolizeze grăsimea ingerată și stocată.

Dacă te lupți de multă vreme cu depuneri de grăsime care nu dispar în ciuda regimului alimentar strict, nu ar strica să acorzi atenție și asupra paharelor de vin sau de bere consumate zilnic – cel mai probabil ele sunt de vină pentru kilogramele în plus.

Cum te îngrașă alcoolul: îți crește foamea

Consumul de alcool poate afecta și percepția asupra stării de foame. Mai exact, alcoolul poate deregla nivelul de grelină și leptină, hormoni responsabili cu senzația de foame și sațietate.

În plus, alcoolul poate declanșa anumite regiuni din creier care te fac să te simți mereu înfometat, în ciuda încărcăturii calorice deloc mici, arată un studiu. Astfel, poți ajunge ușor să mănânci mai mult decât ai nevoie.

Creierul nostru nu percepe lichidele în același mod precum sunt percepute alimentele solide. Din acest motiv poți să bei litri de alcool cu multe calorii și totuși să îți fie foame.

Alcoolul conține multe calorii lichide

Și pentru că am adus vorba despre calorii, rețineți următorul aspect: un gram de alcool = 7 calorii, comparativ cu 1 gram de carbohidrați/proteine = 4 calorii sau 1 gram grăsime = 9 calorii.

Cele mai „îngrășătoare” băuturi alcoolice sunt cocktailurile cu adaos de zahăr (care conțin și mult alcool „tare”), dar nici berea nu e tocmai light.

Iată cum arată topul băuturilor alcoolice în funcție de numărul de calorii:

Cine bea alcool nu are un regim alimentar tocmai sănătos

Nu în ultimul rând, alcoolul este adesea apanajul persoanelor care nu se hrănesc corect. Pentru că poate afecta capacitatea de a lua decizii logice, alcoolul ne face să fim mai impulsivi, inclusiv în ceea ce privește alimentele pe care le consumăm.

Multe persoane care consumă de obicei alcool au un regim alimentar nesănătos, în care predomină fast-foodul și ronțăielile sărate, cum ar fi chipsurile sau alunele.

De asemenea, capacitatea de efort este afectată de mahmureala cauzată de alcool, așa că nici dorința sau voința de a face sport nu este la cote maxime în cazul consumatorilor de alcool, aspect care cu siguranță își pune amprenta și asupra greutății corporale.

Cât privește cantitatea „sigură” de alcool, aceasta nu există, cel puțin în ceea ce privește impactul asupra sănătății, spun cele mai recente ghiduri medicale.

Dacă, totuși, vrei să te bucuri de un pahar de alcool ocazional fără să-ți fie afectată greutatea, ai grijă să alegi băuturi mai light și evită cocktailurile dulci.

Nu depăși 1-2 băuturi/zi dacă ești bărbat sau 4 băuturi/săptămână dacă ești femeie (o băutură este echivalentul unei beri de 350 ml, un pahar de vin de 150 ml sau un shot de tărie de 45 ml).

Desigur, alcoolul este doar una dintre numeroasele componente care contribuie la îngrășare. Așa că ai grijă în general la alimentație, fă mișcare zilnic și nu uita de odihnă – sunt recomandate 7-8 ore de somn pe noapte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult