Cea mai BUNĂ și cea mai REA brânză dacă ai intoleranță la lactoză

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cea mai BUNĂ și cea mai REA brânză dacă ai intoleranță la lactoză
Foto: Envato

Te confrunți cu balonare, diaree, crampe, gaze intestinale în exces sau greață după ce mănânci brânză? E foarte posibil să ai intoleranță la lactoză. Însă te poți bucura în continuare de acest aliment dacă îl alegi corect.

Spre exemplu, știai că sortimentele mai tari de brânză au un conținut mult mai mic de lactoză și, implicit, riscul să te confrunți cu simptomele intoleranței este mai redus? Pe de altă parte, sortimentele de brânză proaspătă, nematurată conțin multă lactoză.

Află în continuare care este cea mai bună și cea mai rea brânză dacă ai intoleranță la lactoză.

Cea mai bună brânză dacă ai intoleranță la lactoză

Cu cât este „mai veche” brânza, cu atât are mai puțină lactoză, care este convertită în acid lactic, scrie insider. Și asta pentru că în compoziția acestor sortimente de brânză sunt folosite culturi bacteriene care „digeră” lactoza sau mare parte din aceasta este scursă odată cu zerul.

Iată care sunt sortimentele de brânză pe care le poți consuma dacă ai intoleranță la lactoză – este indicat totuși să nu exagerezi cu cantitățile:

Citește și: Lapte A1 și A2 – există vreo diferență? Ce spun studiile despre aceste proteine din lapte

Cea mai rea brânză dacă ai intoleranță la lactoză

Ca regulă generală, brânza moale și intens procesată e cea mai rea dacă ai intoleranță la lactoză. Aceste sortimente de brânză nu sunt lăsate să se matureze, motiv pentru care lactoza nu are suficient timp să fie convertită în acid lactic.

De asemenea, sunt mai „zemoase”, deci lactoza nu este eliminată în cantitate mare prin scurgerea zerului.

Iată care sunt sortimentele de brânză de evitat dacă ai intoleranță la lactoză:

  • Feta: până la 4,1% lactoză
  • Ricotta: până la 5,1% lactoză
  • Velveeta (tartinabilă): până la 9,3% lactoză
  • Brânză americană: până la 14,2% lactoză

Cum neutralizezi simptomele intoleranței la lactoză

O metodă simplă de a gestiona intoleranța la lactoză este administrarea a 1-2 comprimate de lactază – o enzimă naturală obținută din ciuperca Aspergillus oryzae cu rol în digestia glucidelor, în descompunerea lactozei și în susținerea sistemului imunitar, înainte de a consuma produsul sau alimentul care conține lactoză.

Acesta este un supliment alimentar eficient pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, însă se poate administra și copiilor peste 4 ani (un sfert sau o jumătate de comprimat în funcție de vârstă și de recomandarea medicului).

Cantitatea de lactază de care este nevoie depinde de conținutul de lactoză al alimentelor pe care le consumați, precum și de producția proprie de lactază a organismului, însă efectul există numai pentru masa la care se administrează.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
9 alimente care produc probleme digestive
9 alimente care produc probleme digestive