“Printre greșelile care duc la dezechilibre hormonale la femei, sunt mâncatul dezordonat, lipsa echilibrului în glicemie, adică fluctuațiile foarte mari ale glicemiei, lipsa proteinelor în alimentație, lipsa fibrelor și a diversității legumelor, excesul de zahăr. Când nu mâncăm proteine, avem senzația că am mai mânca tot timpul ceva și luăm gustări care să ne “ridice”.
O altă problemă este lipsa somnului. Foarte multe persoane pur și simplu nu se culcă devreme, habar nu au de ce. Și implict târâie după ei o oboseală cronică pe care nu o conștientizează. Iar nivelul de cortizol (hormonul de stres) afectează direct sănătatea hormonală, a restului hormonilor.
O altă problemă foarte mare este expunerea la toxine, cu impact asupra sistemului hormonal. Vorbim despre disruptori hormonali, xenoestrogeni, substanțele care se comportă în corpul nostru precum estrogenii. Cele mai periculoase sunt parfumurile, lumânările parfumate, tot felul de detergenți și balsamuri de rufe care de fapt ne influențează negativ și ne afectează hormonii.
La fel ne influențează și excesul de hormoni din mediu: suplimente, medicamente etc. În concluzie, acestea sunt cele mai importanți factori care dezechilibrează hormonii: alimentația, lipsa somnului și expunerea la disruptori hormonali.
Toate femeile cu care am lucrat pe probleme hormonale serioase sunt balonate și constipate cronic. Există o legătură direct între cât de ușor poate corpul să se elibereze de toxine, hormoni și medicamente și bunăstarea hormonală. Deci dacă există probleme de tranzit încetinit sau constipație și balonare constantă, trebuie rezolvate cu prioritate, fără discuție. Pentru bunăstare hormonală, acestea trebuie rezolvate. Și se pot rezolva.
Problema este de multe ori bila. Foarte multe femei nu conștientizează că au această “bilă leneșă”. Sunt câteva exerciții de yoga care pot fi practicate. Se pot consuma plantele și ceaiurile cu gust amărui pe care nu multă lume le tolerează pentru că ne-am obișnuit cu zahărul, dulcele și nu ne mai place amăruiul. Trebuie conștientizată și lipsa de fibre în alimentație, adică a frunzelor și legumelor. Și trebuie redus excesul de carbohidrați rafinați, tot ceea ce numim aluaturi, pufoșenii care pot să încetinească tranzitul, pot crea probleme de disbioză ș.a.m.d. Dar se pot rezolva toate relativ ușor” spune Mihaela Brăilescu, nutriționist și health coach certificat internațional.
Ce soluții există pentru a rezolva aceste probleme puteți afla din materialul video realizat cu Mihaela Brăilescu!