Când apar infecțiile la rinichi?

Infecțiile renale au un impact mai acut asupra organismului.

Infecțiile renale sunt infecții importante pentru sănătatea rinichilor noștri. Află mai multe despre momentele când apar infecțiile urinare, urmărind un material din CSID.RO Livece l-a avut ca invitat pe Conf. Dr. Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, doctor în științe medicale, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Infecțiile renale au, ca punct de plecare, în general, două direcții: fie vin pe cale sanguină și, germenii ajunși la nivelul rinichiului îi produc acestuia neajunsuri și dezvoltă infecții la acest nivel; fie poate exista un mecanism foarte interesant care se numește canalicular ascendent – adică de la o infecție vezicală, germenii pot urca pe ureter până la nivel renal.

Aceste infecții pot apărea în condiții de modificări ale imunității, pot fi amplificate, întreținute sau favorizate de litiaza renală, de malformații, de modificări anatomice care, în principal, favorizează staza.

Staza este acel fapt ce presupune că urina nu merge facil dinspre rinichi, pe ureter, până la vezica urinară, care este traiectul normal al urinei. E important de reținut că, deși urina vine de sus în jos, bacteriile pot urca de jos în sus și pot provoca apariția unei infecții la nivel renal.

În ceea ce privește impactul asupra organismului și neajunsurile metabolice pe care le pot produce, infecțiile care apar la nivelul rinichiului sunt infecții grave care pot duce la pielonefrită (infecția cavităților și a parenchimului renal), pionefrită (infecții care ajung în structura nobilă a rinichiului), perinefrită (infecții din jurul rinichilor) sau de un cumul al acestora care înseamnă o transformare a rinichiului într-o pungă cu puroi nefuncțională care, netratată, este o boală absolut mortală și care se numește pionefroză.

Infecțiile renale se tratează mai greu, au un impact mai acut și de mai lungă durată decât simpla cistită și, în general, se asociază cu febră.

E important de reținut că cistita nu se asociază cu temperatură ridicată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conferențiar Universitar Doctor - Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, doctor în științe medicale, consideră că urologia este una dintre cele mai complexe specialități, dacă nu chiar cea mai complexă, pentru că îmbină o latură chirurgicală deosebit de vastă, care înseamnă ...
citește mai mult