Trăim vremuri pe care bunicii noștri doar le puteau visa când erau copii. Astăzi poți mânca fructele și legumele preferate aproape în orice perioadă a anului. Proaspete. Evident importate în cele mai multe luni ale anului. Uneori chiar de pe alte continente. De altfel, nu se întâmplă rar să avem aceleași legume sau fructe în sezon în variantele locale dar și importate de la mii de km distanță. Ei bine, orice monedă are două fețe.
Este convenabil să avem la dispoziție orice legume sau fructe dorim, este profitabil și pentru agricultură. Însă transportul, poluarea, uneori și calitatea mai slabă a produsului cules crud sau dat cu diverse substanțe care să fie conservat au de suferit. Așadar, o bună informare și alegerea surselor locale sunt de folos. Însă asta înseamnă și disciplină. Să consumi doar ceea ce este de sezon. Și răbdare.
În multe țări, există chiar în restaurante, pe pereți sau la baie postere cu legume și fructe specifice fiecărei luni. Asta duce la o mai bună conștientizare a sezonalității, dă idei despre rețețe de sezon. Poate unele de mult timp uitate, dar care trezesc amintiri.
Așadar, în luna iulie sau luna lui cuptor în țara noastră este normal să mâncăm următoarele legume: roșii, castraveți, ceapă verde… (deja sună a salată de roșii, una dintre cele mai savuroase rețete românești). Lor li se adaugă fasole verde, andive, conopidă, mazăre, cartofi noi, dovlecei, rubarbă, spanac, varză, salată verde dar și alte tipuri de salată. Tot legume locale sunt și ridichiile, morcovi, prazul, usturoi verde, leuștean, mărar, pătrunjel.
La categoria fructe: vedete în iulie sunt încă cireșele, căpșunile, corcodușele. Dar se coc și piersici, caise. Pot apărea din producția locală chiar și pepeni. Tot acum este momentul perfect și pentru o cură cu vișine, dar și coacăze, zmeură.