Pudră proteică: efecte adverse când o consumi în exces

Cantitatea de pudră proteică recomandată într-o zi depinde și de nivelul de activitate fizică, dar și de vârstă. În general, un adult trebuie să consume 0.8g proteină per kilogram din masa corporală.
  • Publicat:
Pudră proteică: efecte adverse când o consumi în exces
Foto: envato

Pudra proteică este extrem de versatilă, iar cercetările arată că suplimentarea ei în dietă poate ajuta la creșterea masei musculare și recuperarea în urma antrenamentelor fizice. Probabil te întrebi dacă există efecte adverse.

Ce se întâmplă când iei pudră proteică în fiecare zi?

Cantitatea de pudră proteică recomandată într-o zi depinde și de nivelul de activitate fizică, dar și de vârstă. În general, un adult trebuie să consume 0.8g proteină per kilogram din masa corporală.

Adulții în vârstă, atleții sau persoanele care vor să slăbească și să-și mențină masa musculară, au nevoie de o cantitate mai mare de proteină. De exemplu, pentru un atlet care face activitate fizică intensă este necesar să consume între 1.2g și 2g de proteină per kilogram din masa corporală, scrie American College of Sports Medicine (ACSM).

Potrivit unui articol din 2019 publicat în jurnalul Nutrients, cantitatea optimă de proteină este necesară pentru starea generală de sănătate, pentru creșterea masei musculare, repararea țesuturilor și creșterea și dezvoltarea funcțiilor imunitare. În plus, o cercetare publicată în Journal of Obesity & Metabolic Syndrome arată că participanții care au consumat 18% proteine din caloriile zilnice, au slăbit aproximativ 50%.

Ce efecte adverse pot apărea dacă iei prea multă pudră proteică?

Ca multe alte lucruri în viață, consumată în exces, pudra proteică poate veni la pachet cu efecte adverse. Cea mai mare problemă a supradozei este aceea că se poate ajunge la un dezechilibru a aminoacizilor și poate inhiba capacitatea organismului de a utiliza corect alți nutrienți. Astfel, crește riscul de pierdere musculară, oboseală și senzație de slăbire.

O cercetare publicată în Journal of the American Society of Nephrology arată că o doză mare de proteină poate crește riscul de îmbolnăvire a rinichilor, iar asta pentru că acest organ este responsabil cu filtrarea rezidurilor din urma metabolizării proteinei.

Pe lângă problemele de rinichi mai pot apărea disconfortul digestiv precum balonarea, gazele și constipația, dar și riscul de deshidratare, scrie Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult