Roșu sau albastru? Asta este întrebarea atunci când deschidem apa la duș sau chiar la robinet să ne spălăm pe față. Unii aleg calea de mijloc, apă călduță. Alții merg spre roșu la maximum, alții spre albastru la minimum. Alții încep cu apă călduță și rămân la rece. Iar o altă categorie de persoane accesează doar zona albastră a robinetelor căci sunt fani al dușurilor reci.
Cu siguranță ați auzit vorbindu-se despre benefeciile spălării cu apă rece. Și ați și văzut celebrele băi în cuburi de gheață promovate de Win Hof. Aceste practici au numeroase beneficii dovedite medical, însă există pași premergători. Nu te ”arunci” din prima în cada cu gheață dacă tu ești cel mai mare fan al dușurilor fierbinți. Potrivit unei meta-analize a cercetărilor existente privind băile cu apă rece, publicată în British Journal of Sports Medicine, dușurile reci au numeroase efecte fiziologice asupra organismului:
Apa rece crește, de asemenea, metabolismul organismului, deoarece acesta trebuie să lucreze mai mult pentru a menține o temperatură stabilă. Efectuarea unui duș rece poate face ca o persoană să se simtă mai alertă, în mare parte datorită efectelor sale asupra organismului.
Adaptarea corpului la apa rece se face treptat. În prima zi, contactul cu apa rece poate fi 30, 40 secunde, apoi minut. Apoi 2, apoi 3. În funcție de toleranța și motivația fiecărei persoane.
Cei care practică dușurile reci recomandă 5 minute, maxim 10 minute. Expert în această metodă este celebrul Wim Hof.
Dușul rece învigorează. Stimulează vigilența. Și dau poftă de viață, cum am spune noi, ceea ce poate determina o persoană să fie mai activă din punct de vedere fizic.
Un studiu publicat în revista Public Library of Science: Plos relevă faptul că persoanele care fac dușuri reci sunt cu 29% mai puțin predispuse să lipsească de la școală sau de la job pe motiv de îmbolnăvire. Studiul a înrolat 3.018 persoane care au făcut un duș fierbinte, apoi au folosit dușul la apă rece timp de 30-90 de secunde, în funcție de grupul lor de cercetare. Un grup de cercetare a făcut dușuri calde ca de obicei și nu a folosit deloc apă rece. Cercetătorii au concluzionat că dușurile reci stimulează sistemul imunitar iar asta ar putea face ca boala unei persoane să se simtă mai puțin severă, permițându-i să își continue activitățile zilnice. Aceștia nu au găsit o diferență între persoanele care au făcut un duș rece timp de 30, 60 sau 90 de secunde.
Surse: Public Library of Science magazine Plos
British Journal of Sports Medicine