Roșiile – aceste legume… adică fructe perfecte. Da, încă sunt considerate de multe persoane ca fiind legume dar oficial sunt fructe. În plin sezon, cumpărăm multe roșii. Uneori nu apucăm să le consumăm chiar pe toate. Nu le arunca ci folosește-le în rețete și combinații noi. Unele rețete sunt extrem de simple. Și ați ghicit, mai ales în combinație cu usturoi și ulei de măsline sunt delicioase. Dar și cu busuioc sau sos de soia.
Cât avem roșii de sezon, mai ales din producția locală proaspăt culese, avem savoare în farfurii. Nu aruncați aceste comori. Puteți face chiar și dulceață sau înghețată din ele. Dar pentru și o mulțime de preparate clasice.
Cu sau fără pătrunjel, cu sau fără ardei gras, din ceapă, castraveți și roșii cât cuprinde și ulei de floarea-soarelui salata de roșii este poate cea mai iubită salată de către români. Însă din roșii, puteți face și supe.
Celebra supă de roșii este ușor de făcut mai ales dacă decojiți roșiile (se opăresc și se decojesc astfel mai ușor) și eliminați pe cât se poate și semințele. Ceapă, usturoi, ardei gras, morcov, un dovlecel sau un cartof, pătrunjel verde și supa este gata.
O altă modalitate de a te îndrăgosti de roșii este să le prepari pentru bruschete. Se taie roșiile cât mai mărunt, dar nu foarte mărunt, se asezonează cu puțin usturoi, sare și ulei de măsline. Câteva felii de pâine prăjită și micul dejun este gata.
O altă idee de a folosi roșiile este să le feliați și să le dați prin făină, ou și le rumeți în tigaie. Se scurg apoi de uleiul în exces cu ajutorul prosop de hârtie. Dacă nu sunteți fan prăjeli, roșiile se pun într-o tavă în cuptor, pe hârtie de copt. Se sărează și se lasă la copt, la foc mic.
O idee excelentă este să încercați și rețete de inspirație mediteraneană. Spre exemplu, gazpacho – supa rece din Spania, dar și tostada cu roșii. Aveți nevoie de 4 felii de pâine prăjită, 2,3 roșii, 1 cățel de usturoi, 4 linguri de ulei de măsline, sare. Roșiile se dau pe răzătoare și se obține astfel pulpa fără coajă. Se prăjesc feliile de pâine, se freacă cu cățelul de usturoi, se stropesc cu ulei de măsline. Apoi se adaugă cu ajutorul unei linguri pulpa de roșii pe pâine. Poftă bună!
Surse: cevabun.ro,