Un aspect important în gestionarea diabetului este consumul de lichide, iar consumul de sucuri este o opțiune controversată. Legătura dintre cei doi subiecți este aceea că sucurile sunt, de cele mai multe ori, bogate în zahăr, iar dieta pentru diabet are la bază controlul aportului și a nivelului de zahăr din sânge. Se poate spune că sucurile sunt inamicul diabeticilor.
Relația dintre diabetici și suc este una complexă, deoarece consumul de sucuri „comerciale”, care conțin cantități enorme de zahăr, reprezintă un risc pentru controlul glicemic și sănătatea generală a persoanelor care suferă de diabet. Consumul de sucuri reprezintă un inamic al diabeticilor pentru că de multe ori nu realizăm cât de mult zahăr conțin de fapt.
Este important să fim conștienți de modul în care alimentele și băuturile care au calorii, au, în mod inevitabil, și un efect asupra corpului nostru și a nivelului de zahăr din sânge. Aceste alimente sunt surse de energie, carbohidrații conținuți fiind descompuși și eliberați în sânge drept molecule de glucoză. Ele oferă corpului nostru energia de care are nevoie pentru a funcționa. Când o persoană fără diabet consumă carbohidrați, sub orice formă, pancreasul eliberează hormonul numit „insulină”, care ajută la transportarea, stocarea și folosirea glucozei. Totuși, în cazul diabeticilor, lucrurile stau diferit. De obicei, corpul unei persoane cu diabet nu poate produce insulină și este adesea nevoie de tratament medicamentos pentru a ține sub control nivelul de zahăr din sânge. Este nevoie ca diabeticii să își monitorizeze aportul de calorii consumate, chiar și din băuturi, pentru a-și putea calcula dozajul necesar de insulină.
Consumul de sucuri cu îndulcitori adăugați a fost asociat cu diabetul de tip 2 în mod semnificativ, ceea ce ar trebui să ne facă să fim mai atenți când vine vorba de alegerea băuturilor pe care le consumăm.
În urma unui studiu bazat pe consumul de băuturi îndulcite, a fost descoperit faptul că persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 care consumă în mod regulat astfel de băuturi, au un risc mai ridicat de a dezvolta o boală cardiovasculară, de moarte prematură, sau chiar ambele. De aceea, sucurile sunt inamicul diabeticilor. În comparație, persoanele care consumă alternative mai sănătoase nu își asumă aceste riscuri.
Așadar, cantitatea și frecvența consumului de suc trebuie monitorizate în mod constant, iar persoanele cu diabet ar trebui să consulte cu medicul lor sau cu un specialist în nutriție înainte de a face schimbări în dieta lor.