„Cancerul renal are o frecvență cam de 3 la sută și afectează mai mult sexul masculin, într-o proporție de 6 la 1 față de sexul feminin. Cancerele renale au și ele diferite variante histologice, sunt cancere grave.
Eu am început urologia în anii ’90, iar primele tumori renale pe care le-am văzut aveau între 10 și 20 de cm. Acum au între 1 și 5 cm. Și asta datorită ecografiei, care a devenit “aparatul de tensiune” a urologului. Orice om civilizat își face o ecografie pe an sau așa aș vrea eu să cred.
Tumorile maligne sunt grave ca evoluție, trebuie tratate. Dacă în trecut, tratamentul lor însemna nefrectomia radicală, scosul întregului rinichi, în zilele noastre, această operație a devenit din ce în ce mai rară. Pentru că sunt descoperite în stadii incipiente și la dimensiuni mai mici, se poate extrage numai tumora și aceasta se poate face deschis, laparoscopic sau robotic. Acum încercăm să păstrăm cât mai mult din capitalul renal, în condițiile în care tumora este unică.
Aici sunt niște semne de întrebare: de exemplu, avem o tumoră mare, dar există și tumori multiple la același rinichi, în stadii diverse de dezvoltare. Să înțelegem foarte clar: o leziune, până să aibă un centimetru, are un milimetru. Și până să aibă un milimetru, are 0,1 mm. În acest stadiu microscopic, noi nu o detectăm. O vedem pe cea care se ridică deasupra capacității de detecție a imagisticii: ecografie, RMN, tomografie.
Când vorbim despre transplant, vorbim despre una dintre metodele de substituție a funcției renale. Și aici sunt cele 3: hemodializa, dializa peritoneală și transplantul renal. Nefrologul se ocupă de primele două, urologul de transplant și împreună de toate 3. Trasnplantul renal este singura metodă de substituție care poate salva și întreține singur metabolismul epurator, secretor, hormonal, de reglare electrolitică și acidobazică. Hemodializa și dializa peritoneală pot compensa maximum 12-15 la sută din funcția renală în general.
Chiar dacă ele pot fi folosite pe termen lung, cea mai bună metodă de substituție renală este transplantul renal. Practic, dispare rinichiul nefuncțional și în locul lui vine un rinichi funcțional care preia toate funcțiile rinichiului cu care pacientul respectiv s-a născut” ne-a declarat în cadrul CSID.RO Live conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR.
Emisiunea integrală dedicată sănătății rinichiului poate fi urmărită aici: