Experiențele din copilărie sunt la baza stării de sănătate fizică dar și psihică. Despre aceste situații vorbesc și psihologi și medici din toată lumea. Iar lipsurile materiale, abuzurile lasă urme adânci, pe viață. Iată un nou studiu realizat la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis ce oferă o nouă perspectivă asupra modului în care problemele din copilărie pot afecta dezvoltarea și conectivitatea creierului.
Mai exact, concluziile studiului indică un rol între sărăcia din copilărie și alterarea integrității materiei albe a creierului.
Pentru studiu, cercetătorii au folosit rezultatele RMN de la 8.842 de copii care au participat la studiul Adolescent Brain Cognitive Development pentru a evalua modul în care difuzia apei în structurile creierului ar putea fi diferită la copiii care au crescut într-un dezavantaj socio-economic (cartiere, educația și veniturile părinților etc.) în comparație cu cei care nu au trecut prin astfel de probleme în prima parte a vieții. Concluzia cercetătorilor este că mediul socio economic și familial influențează sănătatea creierului.
„Integritatea materiei albe este foarte importantă în dezvoltarea creierului„, a declarat primul autor, Zhaolong (Adrian) Li, tehnician de cercetare în neuroimagistică în cadrul Departamentului de Psihiatrie al universității.
„De exemplu, dacă materia albă este afectată pot apărea probleme vizuo-spațiale și de sănătate mintală la copii. Dacă putem surprinde modul în care statutul socio-economic afectează materia albă la începutul vieții unui copil, speranța este că vom putea, într-o zi, să transpunem aceste descoperiri în măsuri preventive” a mai declarat autorul studiului citit de revista Health Imaging.
O altă concluzie a acestui studiu este că s-au observat asocieri între condițiile de sărăcie, obezitate și funcția cognitivă slabă.
”Acest lucru ar putea sugera că obezitatea ar putea juca un rol în integritatea materiei albe”, a explicat pentru aceeași publicație autorul co-corespondent Tamara Hershey, PhD, profesor James S. McDonnell de neuroștiință cognitivă la Universitatea Washington. „Descoperirea noastră că obezitatea și îmbogățirea cognitivă pot fi mediatori relevanți, dacă se confirmă, ar oferi un sprijin puternic pentru gestionarea greutății sănătoase și încurajarea activităților de stimulare cognitivă pentru a sprijini sănătatea creierului la copiii defavorizați”, a declarat Hershey, care este, de asemenea, profesor de psihiatrie și de radiologie. Cercetătorii militează pentru studierea influenței sărăciei în copilărie. Mai ales că și sărăcia dar și obiceiurile ce duc la obezitate sunt modificabile, iar impactul lor poate fi modificat.
Surse: Health Imaging