Dieta vegetariană și dieta vegană pe timpul verii

Află cum să îți păstrezi aportul de vitamine necesare pe timpul verii dacă urmezi dieta vegetariană și dieta vegană.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dieta vegetariană și dieta vegană pe timpul verii

Există diferențe destul de mari între dieta vegană și cea vegetariană. Principala diferențiere este constituită de consumul de produse de origine animală. Dieta vegetariană permite consumul de produse ce provin de la animale, precum ouă și produse lactate, dar nu și carnea propriu-zisă. Dieta vegană permite doar consumul de produse de origine vegetală, fără niciun fel de produs de origine animală.  

Dacă îți dorești să renunți la carne sau poate chiar la toate produsele de origine animală, procesul îți poate părea destul de greu. Vestea bună este că dacă tranziția se face cu pași mici, atunci procesul poate fi chiar plăcut.  

Iată ce trebuie să știi pentru început. 

De ce să adopți un stil de viață vegetarian/vegan? 

Ca orice altă dietă, și aceasta are avantaje și dezavantaje. Principalul dezavantaj poate fi lipsa diversității alimentelor vegetale în sezonul rece. Dar avantajele sunt legate de sănătate și beneficiile sunt pe termen lung.  

În primul rând, o dietă centrată pe produse de origine vegetală ajută foarte mult în ceea ce privește greutatea. Majoritatea produselor de origine vegetală au o valoare calorică mult mai scăzută decât cele de origine animală. Așadar, această dietă poate ajuta la slăbire sau la menținerea unei greutăți corporale constante. 

De asemenea, odată adoptate, dietele vegană sau vegetariană, scad foarte mult riscul problemelor de sănătate, precum diabet, boli de inimă, sau chiar unele cancere. Plantele au, în general, valori scăzute de grăsimi saturate și nu au colesterol. Studii arată că o dietă centrată pe produse de origine vegetală scade foarte mult nivelul de colesterol din corp și valorile tensiunii arteriale.  

Dieta vegană și dieta vegetariană: Ce trebuie să știi pentru început 

Tranziția la stilul de viață vegetarian/vegan poate fi destul de complicată, mai ales pe timpul verii, când temperaturile sunt crescute. Totuși, cu pași mici, procesul de tranziție va părea rapid și chiar plăcut. Tot ce contează este să faci schimbări gradual și să fii dispus să ieși din zona ta de confort. 

Nu există o regulă care să spună că trebuie să treci 100% de la consumul de produse animale la cel de produse vegetale într-o zi. Este o tranziție ce necesită timp și atenție, mai ales pe timpul verii. Odată ce începi acest proces, în corpul tău se schimbă aspecte constant, sistemul tău digestiv ajustându-se pentru noul stil de viață. În contextul temperaturilor ridicate de pe timpul verii când există mereu un disconfort, nu vrei să grăbești acest proces. Ia-ți tot timpul necesar și nu uita, faci asta pentru tine și pentru sănătatea ta! 

Un sfat important de urmat în această tranziție este să găsești câteva rețete vegane/vegetariene pe care să le mănânci cu plăcere. Concentrează-te pe ele ca un prim pas și încarcă să te joci cu ele. Treptat, vei începe să descoperi și alte rețete care o să te bucure la fel de mult.  

Principalele dezavantaje ale dietei vegane/vegetariene 

Deși stilul de viață vegan/vegetarian nu are influențe negative asupra aportului normal de vitamine și minerale, unele vitamine sunt mai greu de procurat din produsele de origine vegetală. Iată câteva dintre vitaminele pe care trebuie să pui accent, mai ales pe timpul verii: 

  • Calciu. Poți să îți iei aportul normal de calciu din lapte vegetal fortificat, cereale, tofu, migdale, broccoli și salată 
  • Vitamina D. Se gasește în laptele de origine animală fortificat, ouă (regim vegetarian), lapte vegetal fortificat, cereale, suc de portocale (regim vegan) 
  • Fier. Se găsește în fasole, salată, cereale și ouă. 
  • Vitamina B12. Se găsește cel mai greu în produse de origine vegetală, fiind o vitamină care se găsește predominant în produse de origine animală. Trebuie să consumi multe produse fortificate, sau poți vorbi chiar cu un doctor pentru a lua suplimente alimentare. 

Situații sociale și cum să nu te împiedice stilul tău de viață 

Tu și prietenii tăi faceți o seară de filme, dar ești singurul cu un stil de viață vegan/vegetarian. Nu îți face griji, există atât de multe soluții care să te scoată din situația în care nu ai ce mânca toată seara. Câteva dintre ele sunt: 

  • Burger vegan 
  • Hotdog vegan 
  • Friptură din tofu 
  • Chifteluțe din legume/tofu 

În final, stilul de viață centrat pe produse de origine vegetală nu este deloc neplăcut sau greu de întreținut. Accesibilitatea produselor poate reprezenta un impediment uneori, dar pe termen lung, fiecare sacrificiu făcut are beneficii pentru sănătatea ta.  

Surse: Healthline, Greatist, Today 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Camelia Ojovan - Web-editor
Mă numesc Ojovan Camelia și studiez comunicare și relații publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, anul II. Întotdeauna am fost pasionată de a scrie, de a împărtăși și cu alți oameni informații pe care le-am primit și eu la rândul meu. Consider că sunt ...
citește mai mult