Terapia cognitiv-comportamentală: ce reprezintă?

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o formă de terapie care s-a demonstrat a fi eficientă pentru o serie de probleme, inclusiv depresie, anxietate, adicții și consum de alcool sau droguri.
  • Publicat:
Terapia cognitiv-comportamentală: ce reprezintă?
Sursa foto: envato

Sunt mai multe forme de terapie care reprezintă o formă de tratament psihologic: psihoterapia psihanalitică, psihoterapia integrativă, analiza tranzacțională, hipnoza, psihodrama, psihoterapia adleriană. Dintre toate, terapia cognitiv-comportamentală s-a dovedit a fi la fel de eficientă sau mai eficientă decât alte forme de terapie psihologică sau medicamente recomandate de psihiatru.

Este important de subliniat faptul că progresele în TCC au fost realizate atât pe baza cercetării, cât și a practicii clinice. Într-adevăr, TCC este o abordare pentru care există dovezi științifice ample că metodele care au fost dezvoltate și aplicate produc de fapt schimbare. În acest fel, terapia cognitiv comportamentală diferă de multe alte forme de tratament psihologic.

Terapia cognitiv-comportamentală: principii de bază

Dezechilibrele emoționale și problemele de natură psihică se bazează, în parte, pe moduri de gândire greșite sau care nu ne sunt benefice Problemele psihologice se bazează, în parte, și pe modele de comportament nepotrivite dobândite de-a lungul anilor. Persoanele care suferă de anumite probleme emoționale pot învăța modalități mai bune de a le face față, ameliorându-și astfel simptomele și devenind mai eficiente în viața lor.

Tehnicile cognitiv comportamentale implică de obicei eforturi de a schimba tiparele de gândire. Pentru un client, aceste strategii pot include:

  • A învăța să-ți recunoști distorsiunile în gândire care creează probleme și apoi să le reevaluezi în lumina realității;
  • Obținerea unei mai bune înțelegeri a comportamentului și a motivației celorlalți;
  • Utilizarea abilităților de rezolvare a problemelor pentru a face față situațiilor dificile;
  • Învățarea de a dezvolta o mai bună înțelegere;
  • Câștigarea sentimentului de încredere în propriile abilități.

TCC implică, de obicei, eforturi pentru a schimba tiparele comportamentale. Aceste strategii pot include:

  • Înfruntarea fricilor în loc să le eviți;
  • Folosirea jocului de rol pentru a te pregăti pentru interacțiuni potențial problematice cu ceilalți;
  • A învăța să-ți calmezi mintea și să-ți relaxezi corpul.

Nu toate tehnicile specifice terapiei cognitiv comportamentale vor folosi toate aceste strategii. Psihoterapeutul cognitiv comportamental va aplica acele tehnici potrivite pentru problema clientului său, în funcție de perosnalitatea și trăsăturile acestuia

Concluzie

TCC pune accent pe ajutarea indivizilor să învețe să fie propriii lor terapeuți. Prin exerciții realizate în ședința din timpul ședinței de terapie, precum și exerciții de „temă” în afara sesiunilor, clienții sunt ajutați să dezvolte abilități de coping, prin care pot învăța să-și schimbe propria gândire, emoțiile problematice și comportamentul.

Terapeuții TCC subliniază ceea ce se întâmplă în viața actuală a persoanei, mai degrabă decât ceea ce a dus la dificultățile acesteia. Este nevoie de o anumită cantitate de informații despre istoria cuiva, dar accentul se pune în primul rând pe avansarea în timp pentru a dezvolta modalități mai eficiente de a face față vieții.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult