Femeile însărcinate sunt supuse la multe presiuni psihologice. Unele sunt personale, altele vin din partea familiei, altele din partea colegilor, altele din partea societății. Poate una dintre cele mai puternice ține chiar de numărul de kilograme acumulate în sarcină. Și de rapiditatea cu care le dai jos și revii la formele inițiale. Despre presiunea această simțită pe propria piele am stat de vorbă cu Andrada Tache, psiholog și psihoterapeut.
Însă în multe cazuri, aceste presiuni asupra îngrășării și slăbirii în sarcină (ceea ce este absolut normal) și a slăbirii nu fac decât să pună viitoarea proaspătă mamă în ceață. Și să crească gradul de stres și de neîncredere în forțele proprii.
Andrada Tache, psiholog și psihoterapeut în Germania, mamă a trei copii, a experiementat și ea la frustrările pe care criticile celor din jur pot fi aduse kilogramele în plus. Kilograme în plus care nu dispar când și cât de repede ai dori. ”În cele 3 sarcini am urcat acul cântarului cu 51 de kg până în 9 luni de sarcină ultima oară. Niciodată nu m-am simțit mai puțin frumoasă, însă” explică Andrada Tache.
Mama a trei copii, recunoaște însă că deși are încredere în propria persoană a început să fie și mai complimentată când și-a recăpătat silueta. ”Am simțit pe pielea mea odată cu topirea kg cum reveneau privilegiile de „om fit/slab” unul câte unul, din partea străinilor, ba chiar din partea unor prieteni. Tindem să tratăm oamenii slabi ca fiind mai merituoși, mai demni de încredere, mai valoroși, mai frumoși, mai de succes, deși ei sunt exact aceiași oameni, cu aceeași pregătire și aceeași valoare, aceeași frumusețe ca și înainte”
La polul opus, oferim aceste privilegii unor oameni care doar sunt slabi, deși pregătirea lor sau caracterul lor ori intențiile nu se aliniază cu frumusețea pe care credem că o merită. Cum, de asemenea, sunt oameni aflați în lupta cu boli cumplite pe care îi lăudăm pentru cât de mișto arată fizic, ei fiind într-unul din hăurile cele mai dureroase ale vieții. Ne îndepărtăm și de noi și de ceilalți prin astfel de culturi, ne izolam emoțional de noi si de cei din jur. Facem multe si ne supunem corpurile la trude neinchipuit de aspre pentru a atinge privilegiile frumuseții!”
Consultant de specialitate: Andrada Tache, psiholog și psihoterapeut