De ce pierdem bani? Opinia psihologului

Ce relație ai cu banii? Una de dragoste - ură sau una de respect? Cum te comporți când ai bani? Ce eforturi ai face pentru bani?
  • Publicat:
De ce pierdem bani? Opinia psihologului
De ce oamenii pierd bani? foto: Shutterstock

Și tu poate ai visat cel puțin o dată în viață să ai propria afacere. Să fii propriul tău stăpân. Să nu mai dai socoteală la șefi, să manageriezi singur finanțele. Însă, de la vis la realitate drumul este lung. Și este normal să fie așa – plin de lecții. Însă de ce eșuăm în afaceri? Am stat de vorbă pe acest subiect cu psihologul Andrada Tache.

 

CSÎD: Ce motiv des este întâlnit în cazurile afacerilor care au eșuat?

Andrada Tache: Ne concentrăm doar pe profit/bani/plăcere pe termen scurt. Nu avem viziune și plan pe termen lung.

Toleranța la frustrare – condiție pentru succes în afaceri dar și în viață

CSÎD: Pentru a înțelege și mai bine direcția – ce este oare succesul?

Andrada Tache: Succesul înseamnă toleranță la frustrare/disconfort pe termen lung, dar și investiții inteligente la momentul potrivit.

Întâi investești și apoi câștigi?

CSÎD: Care este riscul să fii foarte focusat pe bani?

Andrada Tache: Când ești atent doar să ai parte de plăcere, de câstiguri de orice fel, în special de cele bănești, îți pierzi focusul pe ce înseamnă, de fapt, business-ul tău, care este o structură vie în care e nevoie să investești continuu pentru a genera profit. Investiția înseamnă să DAI: timp, resurse fizice, bani, încredere, sentimente etc. să ai un disconfort mai mare sau mai mic. Cu cât e visul mai măreț, cu atât disconfortul e mai mare, deci investiția e mai mare. În zilele noastre, mai toți se concentrează pe ce au de câștigat rapid, uită total că trebuie să DAI înainte să PRIMEȘTI.

CSÎD: Este o lume condusă de bani…

Andrada Tache: De multe ori, în alergătura după câștigul ideal, dăm vrabia din mână pentru cea de pe gard. E ca un joc de poker unde blufam prea mult pentru binele personal. Dacă nu ne concentrăm pe misiunea personală, pe valorile personale și nu facem totul din pasiune, și nu din interesul pentru câștig ca factor primar, (totodată ne evaluăm just, realist remunerația), atunci nu vom câștiga. Însă, din teama de a pierde din profit, vom ajunge să nu investim niciodată în creștere și dezvoltare. Și asta e cea mai mare eroare pe care o putem face.

Educația nu se sfârșește niciodată

CSÎD: Cum să nu dai greș?

Andrada Tache: Investiția în educația de care ai cu adevărat nevoie la calitatea și standardele care îți trebuie niciodată nu costă prea mult.

Andrada Tache, psiholog foto arhivă
Consultant de specialitate: Psiholog, psihoterapeut  Andrada Tache cu studii de business management foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult