Canicula poate provoca epuizare și accident vascular cerebral

  • Publicat:
Canicula poate provoca epuizare și accident vascular cerebral
Sursa foto: shutterstock

Epuizarea și accidentul vascular cerebral din cauza căldurii pot afecta inclusiv persoanele sănătoase, în special după un efort fizic susținut în condiții climatice deosebit de fierbinți.

Epuizare și AVC din cauza caniculei

Potrivit specialiștilor din lumea largă, expunerea la căldură excesivă provoacă pierderea de lichide și creșterea temperaturii corpului.

În mediile climatice fierbinți, organismul pierde căldură prin redirecționarea circulației sanguine la nivelul pielii și prin transpirație. Transpirația abundentă poate duce la o pierdere excesivă de lichide și săruri, ceea ce duce la EPUIZARE. Sau, într-un caz și mai grav, la ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL, dacă mecanismele de răcire ale organismului cedează.

Epuizarea și accidentul vascular cerebral datorat caniculei apar cel mai adesea dacă temperatura la care vă expuneți depășește 40 grade Celsius.

Simptome datorate expunerii prelungite la căldură

Dacă stați expuși la caniculă pentru prea mult timp, puteți experimenta următoarele:

  • transpirație abundentă
  • oboseală
  • crampe musculare
  • greață și vărsături
  • senzație de instabilitate și leșîn
  • dureri de cap

Dacă expunerea pe timp de caniculă continuă, apare INSOLAȚIA care cauzează și aceasta simptome precum:

  • respirație rapidă, sacadată
  • stare de confuzie și dezorientare
  • convulsii

Fără ajutor rapid, un accident vascular cerebral poate surveni rapid, provocând stare de comă în doar câteva minute.

Ce putem face pentru evita epuizarea sau AVC-ul?

Epuizarea poate fi combătută cu ușurință, spun medicii. Retrageți-va în locuri răcoroase, în mod ideal în spații prevăzute cu aer condiționat sau la umbra copacilor bogați. Consumați băuturi reci până la obținerea unei stări de bine.

În caz de AVC, o intervenție rapidă este obligatorie. Persoana în cauza trebuie transportată de urgență la o unitate medicală.

Prevenția este deosebit de importantă

Tulburările legate de caniculă pot fi în mare măsură prevenite dacă evităm efortul intens pe timp de zi, atunci când temperaturile pot atinge cote alarmante în sezonul cald, dacă ne retragem cât mai mult posibil la umbră sau în spații răcoroase și dacă consumăm cât mai multe lichide reci. Preferabil ar fi să evităm consumul de băuturi alcoolice pe arșiță.

Citește și: Măsuri pentru zile de CANICULĂ. Băuturile INTERZISE la temperaturi peste 35 de grade Celsius

Surse: HealthLine, Mayo Clinic, Cleveland Clinic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult