La ora actuală, multe persoane recurg la setul anual de analize pentru a-și evalua starea de sănătate. Și orice valoare anormală a unei analize trebuie interpretată de medic. În ceea ce privește suspiciunea de cancer pornind de la valorile analizelor de bază am stat de vorbă în CSID.Ro Live cu dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală la Spitalului Clinic SANADOR.
“Depinde de tipul de cancer și de stadiul bolii. De fapt, stadiul este cel care-și pune amprenta asupra modificărilor. În stadiile inițiale, totul e normal. În cel mai rău caz, apare un discret sindrom inflamator pe care trebuie să-l cauți activ ca să-l găsești. În setul de bază de analize pe care îl fac toți odată la 5, 10 ani, nu prea se vede existența unui cancer decât într-o formă destul de avansată.
Sigur că o anemie nou instalată sau o anemie la un vârstnic sau orice apare nou trebuie să trimită persoana respectivă la un doctor. Respectivele situații trebuie investigate mai atent. Dar, de regulă, pentru ca un cancer să producă modificări în sânge trebuie ca el să evolueza de mai mult timp și să aibă niște complicații.
Un cancer de sân de exemplu poate evolua ani de zile fără să dea niciun semn, dacă ne referim strict la analizele uzuale de laborator. Ulterior, îți dai seama că e ceva în neregulă, începi să cauți cancerul respectiv.
De îndată ce ai diagnosticul histopatologic, începi să cauți anumite substanțe specifice care cresc în sânge. Acestea se numesc markerii tumorali. Și odată ce le-ai găsit, în prezența diagnosticului inițial, ți-e clar că de aici a fost problema. Markerii tumorali nu se fac în mod uzual și poate că este foarte bine pentru că există o sumedenie de pacienți absolut sănătoși care, din varii motive, au aceste substanțe crescute în sânge.
Ele au o rol de referință: ne referim la un moment T0 când am pus diagnosticul și știm că acești markeri au fost mari sau mici și îi urmărim în timp pentru a vedea cât de bun este tratamentul respectiv. Dacă o persoană a avut markeri tumorali mari, a fost diagnosticată cert cu un cancer și după tratament, ei s-au normalizat, e foarte bine, persoana a răspuns excepțional la tratament.
Dacă markerii au fost mari, s-au normalizat după tratament, dar apoi au început să crească, automat, trebuie să căutăm o recidivă a acestei boli. Dar deja e vorba de analize specifice și nu de pachetul uzual de bază” ne-a spus în CSID.RO Live dr. Teodor Buliga.
Întreaga emisiune dedicată cancerului poate fi urmărită aici: