Află cum cureți ardeii copți de coajă fără să pierzi din pulpă – 3 metode care nu dau greș niciodată! Știai de trucul cu sarea?
Ardeii copți sunt nelipsiți din meniul acestor zile. Fie că îi adaugi într-o salată cu năut și pătrunjel proaspăt, în compoziția de zacuscă sau că îi mănânci ca garnitură, lângă o iahnie de fasole, ardeii copți sunt absolut delicioși și ușor de preparat. Dacă nu stai la curte și nu ai un grătar sau o plită mare pe care să îi frigi, îi poți coace și acasă, la cuptor. Sigur că nu au același gust, dar tot e mai bine decât deloc.
Citește și: Trucuri pentru a coace perfect vinetele. Așa ies albe și pufoase, nu cenușii
Trebuie să ții cont însă de câteva sfaturi ca să obții ardei copți fix cât trebuie. În plus, îți oferim astăzi un truc extrem de simplu prin care poți curăța foarte ușor ardeii copți de coajă, ca să nu pierzi prea mult din pulpa acestora.
Ardeii pentru copt – fie că sunt ardei grași, gogoșari sau kapia – trebuie să fie cât mai mari și cărnoși, pe cât posibil drepți (ca să se coacă uniform, evită-i pe cei încovoiați) și să nu fie moi sau pătați.
De asemenea, trebuie verificați să nu aibă găuri mici în jurul codiței, pentru că e un semn că pot avea viermi.
De regulă se coc ardei roșii, pentru că aceștia sunt mai dulci, dar poți folosi și alte culori – ardei galbeni, verzi, portocalii.
După ce i-ai cumpărat, spală-i bine sub jet de apă rece și șterge-i cu prosoape de hârtie.
Dacă vrei să coci ardeii tăiați pe jumătate și curățați, urmează acești pași:
Dacă lași ardeii întregi (varianta recomandată – așa obții sucul delicios care se scurge din ei după coacere și care va fi folosit la vinegretă), urmează acești pași:
Există mai multe metode care te ajută să cojești mai ușor ardeii copți.
Varianta 1: după coacere, ardeii se scot într-un castron și se acoperă cu folie de aluminiu și apoi cu un prosop de bumbac sau pur și simplu cu un capac. Ardeii vor „transpira” și li se umflă coaja, care se desprinde mai ușor.
Varianta 2: pune ardeii într-un castron și presară-i cu sare, apoi acoperă recipientul cu un prosop curat. Lasă-i așa aproximativ 30 de minute.
Varianta 3: imediat după coacere, pune ardeii într-un vas cu apă rece.
Ardeii copți se curăță de la vârf spre cotor, nu invers, altfel se vor rupe ușor, pentru că sunt foarte fragili.
Dressingul pentru ardei copți poate fi simplu, doar cu apă, oțet, ulei, sare și puțin zahăr, sau mai complex, cu vin, iaurt, usturoi și pastă de susan (tahini).
Important însă este să folosești în compoziție și sucul rezultat la coacerea ardeilor, care dă un gust deosebit.
Pentru vinegreta simplă, amestecă apă rece (2 pahare) cu oțet (50 ml), ulei (2 linguri), sare (1 linguriță), zahăr (o jumătate de linguriță) și sucul de la ardeii copți.
Ardeii copți – lăsați întregi sau tăiați fâșii – se scufundă în acest dressing și se păstrează la frigider, într-un recipient închis etanș.