Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Ioan” din București are aparatură de ultimă generație și echipamente performante, esențiale în tratarea pacienților cu afecțiuni acute. Medicii susțin că noile aparate ajută în diagnosticarea mai rapidă și mai ușoară a patologiei cu care pacienții ajung la secția UPU a spitalului.
Șefa Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan”, dr. Andreea Zăvoi, a explicat că secția UPU „primește absolut toate felurile de cazuri”, fiind, în general, „pacienți care necesită intervenția mai multor specialități”.
„Orice Unitate de Primiri Urgențe primește absolut toate felurile de cazuri, de la stopul cardio-respirator până la infarct, accidente vasculare, politraumă, traume minore, plăgi minore, arsuri – toată cazuistica despre care se poate discuta într-un spital de urgență, mai ales că Spitalul «Sfântul Ioan» este multidisciplinar.
În general, pacienții care se prezintă în această Unitate de Primiri Urgențe necesită intervenția mai multor specialități, dacă nu în același timp, în timpi diferiți, dar trebuie întrepătruns în așa fel încât beneficiul pacientului să fie cel scontat, a spus dr. Andreea Zăvoi.
Medicul primar în medicină de urgență a precizat că printre aparatura aflată în dotarea secției UPU se numără ecografe portabile, analizoare rapide, aparate de radiologie și un ecograf performant.
„Pe lângă aceste stații de monitorizare și aparatura desemnată resuscitării, respectiv ventilatoare care susțin funcțiile vitale, și pe lângă aceste ecografe portabile, care ne ajută foarte mult la diagnosticarea cât mai rapidă a anumitor situații care pun viața pacienților în pericol, dispunem de analizoare rapide, pentru a putea avea un diagnostic prezumtiv cât mai rapid.
Dispunem de aparatură de imagistică medicală, respectiv două aparate portabile de radiologie și un aparat fix de radiologie. De asemenea, mai avem la dispoziție un ecograf foarte performant, toate aceste aparate fiind obținute fie prin fonduri de la Minister, fie prin fonduri europene, a detaliat medicul primar în medicină de urgență.
Dr. Andreea Zăvoi a mai spus că ultimele echipamente achiziționate pe linia UPU au fost ventilatoarele performante, „care au un soft foarte inteligibil pentru toți medicii”.
„Ultimele aparate care au venit au fost niște aparate de ventilație, niște ventilatoare performante, care au un soft foarte inteligibil pentru toți medicii – și pentru noi, și pentru medicii din alte secții -, pentru că, în Unitatea de Primiri Urgențe, după cum se știe sau nu, se face stabilizarea pacientului, după care, pacientul este internat pe o secție anume.
Deci avem nevoie de colaborarea restului secțiilor spitalului și tocmai de asta am insistat ca aceste aparate să fie foarte ușor de folosit pentru toată lumea și să putem colabora cât mai ușor unii cu alții, mulțumită acestor soft-uri foarte ușor de înțeles. Noile aparate ne ajută să diagnosticăm mai repede și mai ușor patologia cu care vin pacienții.
Este mult mai ușor pentru noi, la ora actuală, să ne folosim de aceste aparate, decât era acum 15-20 de ani, să zicem. Există o notă de fundamentare depusă la Ministerul Sănătății, pentru a putea achiziționa un CT pentru UPU, special, pe care să îl folosim pentru pacienții noștri. În speranța că lucrul acesta se va materializa repede, vom putea dispune în curând și de acest aparat de CT”, a spus dr. Andreea Zăvoi.
Șefa Unității de Primiri Urgențe a Spitalului ”Sfântul Ioan” a adăugat că un alt aparat de ultimă generație extrem de util în tratarea pacienților cu afecțiuni acute este aparatul fix de radiologie, diagnosticarea fiind foarte simplă și imaginile foarte clare.
„Aparatul fix de radiologie este o achiziție foarte bună pentru noi, foarte performant – la fel ca ultimele generații de aparate de radiologie. După geamul securizat, se află panoul de comandă, camera de gardă a colegilor de la radiologie. Este unul dintre cele mai performante aparate de radiologie.
Diagnosticarea este foarte simplă și imaginile sunt foarte clare față de aparatele de radiologie clasice, de acum mulți ani. El fiind și computerizat, putem să facem foarte multe chestii cu el, în funcție de necesități. Poate să facă inclusiv parte de irigografii, de exemplu, de tranzite baritate, dacă i-am pune soft-urile respective, susține șefa Unității de Primiri Urgențe.
Medicul primar în medicină de urgență a afirmat că aparate mobile de radiologie sunt esențiale „în cazul pacienților foarte gravi, a căror deplasare nu este una tocmai ușoară”.
„Cele două aparate mobile de radiologie sunt, la fel, de ultimă generație. Suntem mai mult decât mulțumiți de ele, ne ajută foarte mult, în special, în cazul pacienților foarte gravi, a căror deplasare nu este una tocmai ușoară. Ați văzut cum pacienții care sunt intubați merg cu toată aparatura după ei, pentru a-i putea duce în Terapie Intensivă. Imaginați-vă cât efort este să faci asta de mai multe ori, ducându-i la atâtea explorări. Și, atunci, am luat decizia să achiziționăm aceste două aparate mobile, cu care ne deplasăm și care sunt la fel de sensibile ca achiziție de imagini.
La fel ca aparatul fix, sunt legate și ele în sistemul PAX și putem să descărcăm imaginile acolo. Cu cele două imprimante, care sunt legate și la aparatul mare, și la cele două mici, putem să imprimăm filmele explorărilor radiologice, în cazul în care este vreo fractură și este nevoie ca imaginea să fie văzută de către colegii de la Ortopedie”, a conchis medicul primar în medicină de urgență.