Recent, știrea despre aspartam și riscul de cancer a readus în atenția publică discuția despre zaharuri și îndulcitori. Dar până la urmă, concluzia a fost că ar trebui să consumăm cantități foarte mari de aspartam ca să ne afecteze. Se știe că aspartamul are o putere mare de îndulcire, deci e prezent în cantități foarte mici în sucuri sau gumă.
Singurii care ar trebui să fie atenți la îndulcitorii artificiali sunt pacienți cu anumite afectiuni intestinale, colon iritabil pentru ca i-ar putea afecta. La fel și cei cu fenilcetonurie, o boala genetică.
Aici apare o altă discuție referitoare la glicemie, insulină, nivel optim de grăsime. Există zaharuri și zaharuri: unele cresc mai repede glicemia, altele mai puțin, în funcție de căt de repede se absorb în sânge.
Viteza de absorbție depinde și de forma lor (zaharurile din lichide se absorb mai repede), de modul cum sunt consumate, de momentul în care sunt consumate.
În momentul în care avem zaharuri în sânge, secretăm insulina, hormonul care readuce glicemia la normal. Însă tot insulina face ca glucidele în exces, care nu sunt arse prin sport sau activitate metabolică, să se depună.
Printre zaharurile care se absorb cel mai repede sunt cele din bere, glucoza, mierea, zahărul, siropul de porumb.
Dar este vorba și de cantitate. Să luam exemplul prăjiturilor. Poate că o prăjitură cu făină integrală, consumată după masa, nu va face ca glicemia să crească atât de mult. În plus, nu ne îngrașă dacă numărul de calorii ingerate în ziua respectivă nu îl depășește pe cel necesar organismului ca să funcționeze.
Însă un cocteil cu multe siropuri, chiar și fără alcool sau o cafea cu frișcă, zahar și adaosuri s-ar putea să ne facă mai rău. Oricum sfatul tuturor nutriționiștilor este să consumăm cu măsură băuturile cu multe calorii. Chiar și sucurile de fructe ne pot pune în pericol pentru că lipsind pulpa fructului, crește mai repede glicemia.
Glicemia crescută brusc și mult, ca urmare a unui exces de dulciuri sau sucuri, este urmată de o scădere mare ceea ce poate duce la o nevoie și mai mare de zaharuri sau de alte alimente. Iar acest fenomen duce la excese și implicit poate duce la acumularea de kilograme în plus.
Cât privește îndulcitorii, există mai multe tipuri, de la cei cu 0 calorii precum stevia sau aspartamul până la cei care au mai puține calorii decât zaharul precum xilitolul sau sorbitolul. De exemplu, stevia, aspartamul și zaharina au indicele glicemic 0, iar xilitolul 12 și sorbitolul 4. Iar aceștia cu indice mic glicemic cresc mai puțin glicemia.
Noi trăim și datorită glucidelor pentru că sunt cea mai rapidă și accesibila sursa de energie, dar nu avem nevoie de alimente dulci în fiecare zi. Dacă totuși vrem ceva dulce, ar trebui să ne uităm la calorii, să mâncăm desertul după masă, să alegem variantele cele mai slab calorice (de exemplu, sorbeturi de fructe în loc de înghețată).
Cât despre sucuri, nutriționiștii susțin că tot cele cu aspartam sau stevia sunt cele mai bune pentru siluetă. Atenție însă la cantitate. Iar în privința sucurilor naturale, din fructe stoarse, ar trebuie să renunțăm la ele în favoarea fructelor ca atare.
Oricum, atenție la toate alimentele care conțin zahăr: sunt perfecte pentru consum, dar ocazional și în cantități mici.