Trauma: de câte tipuri este

Trauma a devenit un concept destul de vehiculat în domeniul psihologiei.
  • Publicat:
Trauma: de câte tipuri este

Trauma este un cuvânt grecesc care înseamnă „rană”, iar în opinia lui Gabor Mate, trauma este o rană psihică ce lasă o cicatrice. Însă există mai multe tipuri de traume. Iată o clasificare a acestora în opinia lui Babette Rotschild, un psihoterapeut în tratamentul traumei.

În cartea De la traumă la vindecare, 8 strategii practice pentru redobândirea controlului și a stării de siguranță, Babette Rotschild oferă mai multe strategii persoanelor care au trecut prin evenimente traumatice. Însă, pentru a putea lucra cu trauma, specialistul recomandă ca mai întâi să aflăm care este tipul de traumă. Iată care sunt cele patru tipuri de traumă, în opinia lui Babette Rotschild:

Trauma rezolvată

Ați avut traume în trecut, însă ele nu vă afectează viața de zi cu zi sau sistemul nervos. Dacă aveți o calitate bună a vieții și traumele din trecut nu vă influențează negativ, poate vă gândiți că nu are rost să tulburați apele procesând amintiri despre traumă. Traumele, spune Babette Rotschild, se vindecă adesea fără terapia traumei, de obicei printr-o conexiune bună și prin susținerea dobândite ca urmare a uneia sau mai multor relații apropiate. „E întru totul posibil să vă fi vindecat fără vreo intervenție expresă”, spune specialista.

O singură traumă nerezolvată

Aț trăit un singur eveniment traumatic care s-a încheiat, dar continuă să vă influențeze negativ. Sau ați trăit mai mult de unul, dar celăllat (celelalte) sunt deja rezolvate. „Dacă în prezent sunteți stabili și în siguranță și sunteți capabili să vă păstrați sentimentul de stabilitate și siguranță când reflectați la trecut, atunci explorarea experiențelor traumatice ar putea fi potrivită pentru voi – dacă alegeți să o faceți”.

Multiple traume nerezolvate, cu stabilitate

Vă aflați în această situație dacă ați trăit multiple incidente traumatice separate. Când reflectați asupra trecutului, puteți diferenția coerent fiecare traumă, fără a le amesteca unele cu altele. Când ajungeți să vă simțiți în suficientă siguranță și suficient de stabili, și sunteți capabili să vă liniștiți când vă gândiți la trecut, puteți explora câte un incident pe rând.

Multiple traume nerezolvate, cu instabilitate 

Ați trăit mai mult de un sigur eveniment traumatic. Când reflectați la trecut, e greu să delimitați situațiile sau detaliile unora se strecoară în altele sau le activează pe altele.

„Decizia de a vă procesa ori nu amintirile trumatice nu trebuie tratată cu superficialitate”, spune Babette Rotschild care consideră că unii oameni nu vor să-și reviziteze niciodată amintirile traumatice, indiferent dacă cred sau nu că acest lucru ar aduce o schimbare în viața lor.  Specialista e de părere că multe persoane aleg să nu facă acest lucru, știind că pot să-și îmbunătățească nivelul de calitate a vieții și că se pot recupera după trumă fără a-și procesa amintirile traumatice.

Vestea bună pe care o aduce Babette Rotschild este că oamenii se pot recupera după traumă fără a face terapie. „Resusrsele de toate felurile i-au ajutat pe oameni să se refacă după traume de-a lungul întregii istorii. Între ele se numără contactul și sprijinul de calitate găsite în relații cu oameni și animale deopotrivă, munca utilă, credința de un fel sau altul și relația cu natura”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult